watermelon mint lemonade
Print

Lemoniada arbuzowa z miętą

Letni, orzeźwiający napój z arbuzem, sokiem z cytryny i świeżą, aromatyczną miętą
z przepisu wychodzi ok. 2.4 l napoju
danie napój
kuchnia polska
Keyword arbuz, cytryny, mięta
czas przygotowania 15 minutes
czas gotowania 2 minutes
całkowity czas 17 minutes
porcje 8 porcji
kalorie 303kcal

składniki

  • ½ średniego arbuza ok. 1,1 l soku z arbuza
  • sok z 4 cytryn
  • 1 litr wody mineralnej
  • 4 łyżki ksylitolu lub cukru
  • 4 łyżki wody
  • 2 małe gałązki miety
  • kostki lodu opcjonalnie po 6 kostek lodu na porcje

wykonanie

  • Łyżką wybrać miąższ z arbuza, przełożyć go do pojemnika blendera, dokładnie zmiksować, następnie przecedzić przez sitko. Na sitku mają zostać pestki i suchy miąższ arbuza, ja uzyskalam 1,1 l soku.
  • W małym garnku zagotować wodę z ksylitolem / cukrem i gałązkami mięty. Mieszać, najlepiej drewnianą łyżką rozcierając miętę o brzegi garnka, żeby puściła jak najwięcej aromatu. Ostudzić.
  • Wymieszać sok z arbuza z sokiem z cytryny, wodą i syropem cukrowo-miętowym. Podawać koniecznie schłodzone, można z kostkami lodu.
  • Smacznego!

uwagi

Ilość cukru / ksylitolu zależy od tego, jak słodki jest Wasz arbuz i jak duże są cytryny. Jeśli chcecie dodać więcej słodzika należy go zawsze dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie!

Nutrition

Calories: 303kcal