Go Back Email Link
+ servings
Risotto z gruszką i tymiankiem z pieczoną piersią z kurczaka Pear and thyme risotto with lemon thyme chicken
Drukuj przepis
No ratings yet

Risotto z gruszką i tymiankiem z pieczoną piersią z kurczaka

czas przygotowania10 min
czas gotowania25 min
całkowity czas35 min
porcje: 2 porcje

składniki

risotto:

  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 szalotki lub 1 mała cebulka 70g, pokrojona w drobną kostkę
  • 3 gałązki tymianku + czubata łyżeczka listków
  • 1 duży ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • 100 g ryżu do risotto Arborio / Carnaroli / Bomba
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina 45 ml
  • 300 g bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 1 gruszka pokrojona w kostkę 1 cm, najlepiej twarda
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżeczki śmietany 36% lub masła
  • sól i pieprz do smaku

mała sałatka, jako dodatek:

  • kilka liści sałaty / mała garść roszponki
  • 1 łyżka pestek dynii lekko uprażonych na suchej patelni
  • sos: 1 łyżeczka oliwy + 1 łyżeczka soku z cytryny + sól i pieprz

wykonanie

  • Do miski z bulionem dodaż ryż, dokładnie wymieszać, odcedzić na sitku, zachowując odcedzony płyn (!).
  • W średnim / dużym garnku rozgrzać olej (najlepiej, żeby garnek był szeroki), szalotki pokroić w małą kostkę i smażyć je na małym ogniu z gałązkami tymianku przez ok. 10 minut (trzeba uważać, żeby ich nie przypalić).
  • Dodać czosnek, smażyć około 30 sekund.
  • Cebulę i czosnek przesunąć na bok, tak, żeby się nie smażyły i dobrze odcedzony ryż, smażyć około 2-3 minuty, aż wszystkie ziarenka będą pokryte olejem i przezroczyste na brzegach, niektóre ziarenka ryżu mogą być lekko złote.
  • Dodać chlust wina, gotować, aż prawie całkowicie odparuje.
  • Dodać bulion (może być zimny!), zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu 10 minut.
  • Dodać gruszkę, gotować jeszcze 5 minut.
  • Zdjąc z ognia, dodąć parmezan, kremówkę, listki tymianku, wymieszać. Wyjąć gałązki tymianku, doprawić solą i pieprzem. Podawać, najlepiej na ciepłych talerzach.
  • Sałatka: Sałatę umyć, wymieszać z pestkami dyni, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem, podawać obok risotto.

uwagi

Najlepsze risotto jest lejące i kremowe, spływające z łyżki, gdy się oziębi, przestaje takie być. Najlepiej podać je bardzo gorące, prosto z garnka albo podgrzać talerze, np. w piekarniku – wystarczy trzymać je kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 100 °C (zobaczycie różnicę!).

Nutrition

Kalorie: 1019kcal