Go Back Email Link
+ servings
Pieczona kukurydza z ziołowym masłem z chilli Oven-roasted corn on the cob with herb and chilli butter
Drukuj przepis
No ratings yet

Pieczona kukurydza z ziołowym masłem z chilli

czas przygotowania10 min
czas gotowania1 godz
całkowity czas1 godz 10 min
porcje: 3 duże porcje (lub 6 małych)
autor: Aleksandra

składniki

  • 6 kolb kukurydzy
  • 6 czubatych łyżek masła 125g, miękkiego
  • 1 łyżeczka płatków chilli lub więcej, do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • mała garść tartego parmezanu opcjonalnie
  • ćwiartki cytryny / limonki do skropienia upieczonej kukurydzy

wykonanie

  • Nagrzać piekarnik do 190 stopni / gaz 5, opcja góra i dół.
  • Kukurydzę umyć i osuszyć (usuwamy zewnętrzne liście).
  • Masło wymieszać z płatkami chilli, czosnkiem, pietruszką i solą. Natrzeć masłem dokładnie kolby kukurydzy.
  • Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać tartym parmezanem (opcjonalnie, bez sera też będzie bardzo dobre). Naczynie przykryć luźno folią aluminiową (nie musi być szczelnie, folia nie powinna stykać się z kukurydzą).
  • Piec przez około godzinę, aż kukurydza będzie miękka.
  • Przed podaniem sprawdzić, czy jest wystarczająco słona (szczególnie jeśli nie użyliście parmezanu, który jest słony).
  • Kukurydzę podawać wraz z masłem, które zebrało się na dnie naczynia oraz ćwiartkami cytryny / limonki do skropienia.
  • Smacznego!

Nutrition

Kalorie: 740kcal