Go Back Email Link
+ servings
nectarine galette
Drukuj przepis
No ratings yet

Galette z nektarynkami i malinami

czas przygotowania20 min
czas gotowania40 min
chłodzenie ciasta1 godz
całkowity czas2 godz
porcje: 8 porcji
autor: Aleksandra

składniki

ciasto kruche z dodatkiem sera:

  • 100 g mąki
  • 40 g cukru pudru
  • 100 g twarogu zimnego, najlepiej śmietankowego, gładkiego
  • 80 g masła zimnego
  • szczypta soli

nadzienie:

  • 700 g nektarynek lub brzoskwiń
  • 125 g malin
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 60 g cukru

wierzch ciasta:

  • 1 łyżka mleka/śmietany kremówki lub ½ roztrzepanego jajka
  • 1 łyżka cukru

wykonanie

Ciasto:

  • Gdy robimy ciasto rękami: mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą, dodać zimny ser i masło pokrojone w kostkę, siekać wszystko nożem, aż powstanie kruszonka, a potem rękami zagnieść szybko, aż powstanie gładkie ciasto (uważać, żeby nie zagniatać za długo).
  • Z pomocą robota planetarnego: do misy miksera dodać mąkę, cukier puder i sól, wymieszać. Dodać zimny ser i zimne masło pokrojone w kostkę, mieszać na najmniejszych obrotach za pomocą mieszadła w kształcie wiosła, aż powstanie gładkie ciasto (uważać, żeby nie miksować za długo).
  • W malakserze: Do misy malaksera z założonym nożykiem w kształcie litery S dodać mąkę, cukier puder i sól, na wierzchu położyć zimny ser i zimne masło pokrojone w kawałki. Miksować z przerwami, aż powstanie gładkie ciasto (trzeba uważać, żeby nie miksować za długo!).
  • We wszystkich przypadkach ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię plastikową i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

Nadzienie:

  • Po tym czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni / Gaz 5, opcja góra-dół.
  • W średniej misce wymieszać cukier z mąką ziemniaczaną.
  • Owoce umyć, nektarynki pokroić na 8 części, pokrojone nektarynki i maliny w całości osuszyć ręcznikami papierowymi (nektarynki dobrze jest obrać, ale nie jest to konieczne).
  • Nektarynki (bez malin) dodać do miski i wymieszać z mąką i cukrem.

Całość:

  • Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, dobrze podsypująć mąką, na okrąg o średnicy około 35 cm, ciasto z papierem do pieczenia przełożyć na blaszkę.
  • Na środku ciasta (zostawiając ok. 5 cm brzegów) rozłożyć nektarynki (jeśli w misce po owocach został sok, to nie dodajemy go do ciasta), a na nektarynkach układamy maliny.
  • Wolny brzeg ciasta naciąć w 8 miejscach, założyć ciasto na nadzienie.
  • Brzegi ciasta posmarować mlekiem/jajkiem, posypać cukrem.
  • Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut, aż ciasto będzie rumiane, a nadzienie będzie lekko bulgotać (w Twoim piekarniku ciasto może piec się trochę dłużej lub krócej, trzeba patrzeć na jego kolor). Odstawiamy tartę na ok. 10 minut przed krojeniem jej na porcje.
  • Smacznego!

uwagi

  • Tarta smakuje najlepiej w dniu upieczenia.
  • Kalorie = 1 porcja (1/8 przepisu). To są tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 282kcal