Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (!).
Przygotować wszystkie składniki, w tym okrągłą tortownicę o średnicy około 27 cm – trzeba natrzeć ją niewielką ilością masła i wyłożyć papierem do piecznia.
Nastawić piekarnik na 160 stopni / gaz 3 (opcja góra-dół).
Masło, cukier i cukier waniliowy ucierać mikserem na średnio-dużych obrotach, aż masa będzie jasna i puszysta (zajmie to około 5 minut).
Dodawać jednorazowo po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując, kolejne jajko dodajemy gdy poprzednie już całkowicie połączyło się z masą (masa nie powinna się rozwarstwić, ale jeżeli tak się stanie to trochę dłużej i dokładnie miksować, postępować dalej jak w przepisie, ciasto i tak się uda).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, przesiać przez sitko, dodać wiórki kokosowe. Wymieszać i odłożyć.
Jogurt wymieszać z ekstraktem z wanilli i likierem kokosowym, odłożyć.
Do misy miksera dodać ½ ilości mieszaniny mąki, krótko zmiksować na najmniejszych obrotach miksera.
Dodać ½ mieszaniny jogurtu, krótko wymieszać.
Dodać pozostałe ½ ilości mieszaniny mąki, krótko zmiksować.
Dodać pozostałe ½ mieszaniny jogurtu, krótko zmiksować do połączenia się składników (ostatnią porcję można tylko delikatnie wymieszać szpatułką, jest to szczególnie wskazane gdy ucieramy ciasto mikserem planetarnym, niezmieszana masa lubi zbierać się na samym dole misy).
Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać.
Truskawki umyć, osuszyć, większe przekroić na pół, małe i średnie można zostawić w całości. Wymieszać z mąką ziemniaczaną wyłożyć na ciasto (odrobinę mniej na środku niż na bokach), nie wgniatać ich w ciasto.
Wymieszać wszystkie składniki na kruszonkę, aż powstanie jednolite ciasto, w małych kawałkach wyłożyć na truskawki.
Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godzinę i 10 minut, aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy w zależności od piekarnika.