Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe koncówki*, pociąć na kawałki ok. 3 cm.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek na plasterki.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i tymianek, smażyć ok. 5 minut na małym ogniu, aż cebula będzie przezroczysta. Dodać czosnek i smażyć jeszcze 30 sekund. Jeśli używacie suszonego tymianku to dodajemy go razem z cebulą, jeśli świeżego to razem z czosnkiem.
Cebulę i czosnek przesunąć na bok (lub przełożyć na talerzyk), tak, żeby się nie smażyły.
Do garnka dodać ziemniaki (można ewentualnie dodać troszkę oleju) i smażyć ok. 5 min na dużym ogniu, aż będą zabrązowione (od czasu do czasu trzeba je przemieszać).
Dodać szparagi i bulion, gotować ok. 10-15 min, aż szparagi i ziemniaki będzą miękkie.
Dodać serek kozi i sok z cytryny (na początku można dodać mniej i ewentualnie dodać więcej po zmiksowaniu zupy, powinna być delikatnie, tak przyjemnie kwaśna), zmiksować na gładko, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Gotową zupę można polać sosem (serek wymieszać z sokiem z cytryny/mlekiem) i pestkami dyni, uprzednio zarumienionymi na suchej patelni, ale bez dodatków też będzie pyszna.
Smacznego!