Kompot z rabarbaru z pomarańczą i kardamonem Rhubarb orange and cardamom lemonade
Print Pin
5 from 1 vote

Kompot z rabarbaru z pomarańczą i kardamonem

Pyszny wiosenny kompot z rabarbaru.
danie napoje bezalkoholowe
kuchnia międzynarodowa, polska
Keyword kompot z rabarbarem i pomarańczą, kompot z rabarbaru
czas przygotowania 5 minutes
czas gotowania 5 minutes
chłodzenie kompotu 30 minutes
całkowity czas 40 minutes
porcje 6 porcji
kalorie 50kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 500 g rabarbaru 3 duże łodygi
  • 1.5 litra wody
  • sok wyciśnięty z 1 małej pomarańczy
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • skórka z ½ ekologicznej pomarańczy w całości, nie starta
  • 4 kapsułki kardamonu
  • 4 czubate łyżki ksylitolu lub do smaku, można też posłodzić cukrem

wykonanie

  • Rabarbar umyć i pokroić w ok. 3 cm kawałki, kapsułki kardamonu lekko rozgnieść (tak, żeby się otworzyły), wycisnąć sok z 1 małej pomarańczy, ½ cytryny oraz uciąć duży kawałek skórki (w całości, z ok. ½ pomarańczy).
  • Wszystkie składniki dodać do dużego garnka, zalać wodą, dosłodzić do smaku (ksylitolem lub cukrem), zagotować na średnim ogniu, a potem na małym ogniu gotować kilka minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać.
  • Zdjąć z ognia i odstawić na ok. 30 minut (opcjonalnie, składniki się przegryzą i będzie lepiej smakować), następnie przecedzić przez sitko, wyciskając jak najwięcej płynu z miąższu.
  • Można podawać ciepłe lub z kostkami lodu.
  • Smacznego!

Nutrition

Kalorie: 50kcal