Go Back Email Link
+ servings
tagliatelle pasta with zucchini, bell pepper and feta on a white plate
Drukuj przepis
4.91 from 11 votes

Tagliatelle z cukinią, papryką, pomidorami i fetą.

czas przygotowania20 min
czas gotowania10 min
całkowity czas30 min
porcje: 2 porcje
autor: Aleksandra

składniki

  • 150 g makaronu np. tagliatelle lub fusilli
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 średnia cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 3 średnie pomidory lub poza sezonem ½-1 puszki pomidorów
  • 3 duże ząbki czosnku lub 5 mniejszych
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta płatków chilli lub do smaku, można pominąć
  • 100 g sera feta
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: świeże zioła np. bazylia, tymianek

wykonanie

  • Nastawić wodę na makaron i ugotować go al dente (czyli nie może być całkiem miękki, musi być go czuć podczas gryzienia, nie potrzeba dużej ilości wody, musi być dobrze posolona i nie dodajemy oliwy). Zachować ok. 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu (ma dużo skrobi i ładnie zagęszcza sos).
  • Pokroić wszystkie warzywa: cukinię na pół a potem na plasterki 5mm, paprykę w paski 5mm, czosnek bardzo drobno (pokroić, nie przeciskać przez praskę). Pomidory oblać wrzątkiem, obrać ze skórki. 2 pomidory pokroić w średnią kostkę, 1 bardzo drobno.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej na dużym ogniu. Dodać cukinię i paprykę. Smażyć na najwyższym ogniu przez ok. 2 minuty, nie mieszając (trzeba dać warzywom czas, żeby się lekko zabrązowiły), potem mieszając gotować jeszcze ok. 1-2 minuty.
  • Dodać czosnek, chilli (jeśli używacie) i suszone zioła. Smażyć ok. 30-60 sekund, mieszając.
  • Dodać świeże pomidory i wodę z gotowania się makaronu (ok. 1/4 szklanki) i gotować ok. 2-3 minuty. Jeśli dodajecie pomidory z puszki nie trzeba dodawać wody z gotowania się makaronu.
  • Patelnię zdjąć z ognia, sos doprawić solą i pieprzem (nie dużo, feta już jest słona). Dodać ugotowany makaron i wymieszać.
  • Makaron można podać posypany świeżymi ziołami i dodatkową porcją sera feta.
  • Smacznego!

uwagi

• wersja z pomidorami z puszki: użyłam pomidorów z puszki już pokrojonych na kawałki, całe pomidory trzeba pociąć w kostkę
• aby zrobić danie z podwójnej porcji trzeba osobno podsmażyć paprykę i cukinię, żeby się nie dusiły a smażyły na patelni i dzięki temu nabrały dużo smaku, czyli: najpierw smażymy paprykę 3 min, przekładamy na talerz, potem dodajemy na patelnię cukinię i smażymy 2 min, dodajemy czosnek, chilli, zioła prowansalskie, smażymy jeszcze minutę, dodajemy paprykę z powrotem na patelnię i potem tak samo jak w przepisie
• warzyw nie mieszamy za często, żeby miały szansę się zabrązowić!

Nutrition

Kalorie: 550kcal