Go Back Email Link
+ servings
Drukuj przepis
No ratings yet

Sałatka z selerem naciowym, jabłkiem, orzechami włoskimi i kozim serem

czas przygotowania20 min
czas gotowania5 min
całkowity czas20 min
porcje: 2 porcje
autor: Aleksandra

składniki

sałatka:

  • 2 garście mixu sałat
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 jabłko raczej kwaśne lub 1 podzielona na cząstki pomarańcza lub gruszka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • mała garść orzechów włoskich lub orzechów pekan
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 kromki chleba lub kawałków bagietki
  • 100 g sera koziego ser pleśniowy w roladce, nie twarożek

sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • skórka starta z ½ pomarańczy opcjonalnie
  • 1 czubata łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ser pokroić w plasterki, rozłożyć na kromkach, włożyć do piekarnika i piec kilka minut, aż ser się roztopi i będzie złocisty. Grzanki można pokroić na mniejsze kawałki.
  • Sałatę umyć i osuszyć w wirówce do sałaty, jeśli macie, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Seler naciowy pokroić w plasterki.
  • Jabłko pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z łyżką soku z cytryny.
  • Orzechy i pestki dyni podprażyć na suchej patelni, aż będą lekko zarumienione i będą ładnie pachnieć, przełożyć na talerz (łatwo mogą się spalić i być gorzkie).
  • Składniki sosu wlać do małego słoiczka, zakręcić i intensywnie nim wstrząsnąć.
  • Na talerzach rozłożyć sałatę, na niej rozłożyć plasterki jabłek i selera naciowego, grzanki z serem, posypać orzechami i polać sosem.
  • Smacznego!

uwagi

Liczba kalorii = 1 porcja (1/2 przepisu).

Nutrition

Kalorie: 687kcal