Go Back Email Link
+ servings
chicken fritters
Drukuj przepis
5 from 2 votes

Kotlety siekane z kurczaka - na 3 sposoby (serowe, włoskie, curry)

czas przygotowania20 min
czas gotowania15 min
całkowity czas35 min
porcje: 2 porcje (9 małych kotletów)
autor: Aleksandra

składniki

kotlety siekane w stylu włoskim:

  • 450 g piersi z kurczaka 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki posiekanych suszonych pomidorów około 6 sztuk
  • starta skórka z 1/2 cytryny
  • mała garść świeżych liści bazylii
  • 1/2 szklanki startego parmezanu 50g
  • 4 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia

serowe kotlety siekane:

  • 450 g piersi z kurczaka 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 szklanki tartego żółtego sera 60g
  • 3 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia

kotlety siekane z przyprawą curry:

  • 450 g piersi z kurczaka 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 duże jajko
  • 1/3 dużej czerwonej papryki 50g
  • 100 g pieczarek 5 małych lub 2 bardzo dużych
  • 3,5 łyżeczki przyprawy curry
  • 3 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia

wykonanie

Przygotować wszystkie składniki:

  • Na kotlety w stylu włoskim: Pierś z kurczaka pokroić w 1 cm kostkę, bazylię i suszone pomidory posiekać bardzo drobno, cytrynę i parmezan zetrzeń na małych oczkach tarki.
  • Na serowe kotlety: Pierś z kurczaka pokroić w 1 cm kostkę, szczypiorek drobno posiekać, ser zetrzeć na dużych oczkach tarki.
  • Na kotlety z przyprawą curry: Pierś z kurczaka pokroić w 1 cm kostkę, paprykę pokroić w małą ½ cm kostkę, grzyby drobno posiekać..

Instrukcje dla wszystkich rodzajów kotletów:

  • W dużej misce wymieszać razem wszystkie składniki: przygotowane składniki (jak wyżej) z jajkiem, mąką i przyprawami. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Smażymy kotlety: rozgrzać olej na patelni, powinna być dobrze nagrzana. Nabieramy po czubatej łyżcej masy na 1 kotlety, nakładamy na patelnię, spłaszczamy i formujemy kotlety o grubości ok. 1 cm. Kotlety smażymy partiami. Smażymy na średnim ogniu ok. 2 minuty z jednej strony lub aż kotlet będzie złocisty, potem przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. minutę, aż kotlet będzie ścięty i złocisty z obu stron.
  • Przenosimy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Smacznego!

uwagi

  • Z czym można podać kotlety siekane z kurczaka:
    • Ja najbardziej lubię te kotlety podać na obiad, np. z ziemniakami (np. puree), do tego jakieś warzywa (np. brokuły na parze) i prosta surówka, np. ogórki z jogurtem i czosnkiem.
    • Można je również podać jako przekąskę, nawet na zimno, z jakimś dipem. Świetnie pasowałby np. dip z jogurtem, kwaśną śmietaną, ziołami i czosnkiem.
  • Przechowywanie / jak odgrzać:
    • Te kotlety świetnie nadają się do odgrzewania, może nie będą tak idealnie chrupiące jak świeżo po smażeniu ale wciąż będą bardzo, bardzo dobre. Można je podgrzać na patelni z nieprzywieralną powłoką, na średnim ogniu, bez oleju albo z małą ilością tłuszczu, z dwóch stron, aż będą ciepłe.
    • Można je również podgrzać na parze. Ja lubię tą metodę, którą używam do gotowania pampuchów, czyli stawiam ochrone przed pryskaniem nad garnkiem z gotującą się wodą, na niej kładę kotlety i przykrywam drugim garnkiem. Po 1-2 minutach kotlety powinny być ciepłe.
    • Kotlety można również podgrzać w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez ok. 5-10 minut, aż kotlety będą ciepłe.
  • Ogólne zasady smażenia tego typu kotletów:
    • Patelnia i olej muszą być dobrze nagrzane. Jeśli nie będą to kotlety będą chłonąć tłuszcz, przywierać do patelni i po prostu będą niesmaczne.
    • Ile oleju dodać na patelnię: ja dodaję ok. 2-3 łyżki, czyli olej sięga do ok. 1/4 wysokości kotletów. Nie lubię dodawać więcej oleju, ale jeśli dodacie więcej to kotlety będą bardziej chrupiące.
    • Kotlety nakładamy w odstępach - łatwiej jest je przewracać na drugą stronę.
    • Smażymy na średnim lub średnio-wysokim ogniu. Jeśli ogień będzie za wysoki kotlety zabrązowią się szybko ale w środku będą jeszcze surowe. To wszystko zależy też od rodzaju palnika i patelni, np. kuchnia gazowa szybciej się nagrzeje, elektryczna wolniej. Patelnia z grubym dnem będzie wolniej smażyć kotlety, patelnia z cienkim dnem dość szybko co sprawi, że mogą się zbyt szybko przypalić.
    • Jakiej patelni użyć: do kotletów z curry może być jakakolwiek, do włoskich i serowych lepiej użyć z nieprzywieralną powłoką. Mają one w składzie ser co powoduje że są trochę bardziej podatne na rozwalanie podczas przewracania bo ciepły ser jest niestabilny (zastygnie w czasie jak kotlety zdjęte z patelni będą stygnąć).
    • Kiedy przerwócić kotlety na drugą stronę: ważne jest smażyć kotlety długo na pierwszej stronie i krótko na drugiej. Nie można przewracać ich zbyt szybko bo mogą się rozwalić. Powinny być ładnie zabrązowione i dosyć stabilne wtedy przewracamy je na drugą stronę i smażymy krótko tylko aż druga strona się zetnie.
    • Nie róbcie grubych kotletów - może być problem z usmażeniem ich na patelni, będą już ładnie zabrązowione na zewnątrz, ale surowe w środku. Jeśli tak się zdarzy, zawsze można je włożyć do piekarnika, np. nagrzanego do 180 stopni i zostawić je tam dopóki nie będą ścięte w środku.
  • Kalorie: na cały przepis (9 małych kotletów): kotlety w stylu włoskim (1009 kcal), kotlety serowe (1078), z curry (859). To są tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 859kcal