Go Back Email Link
+ servings
pasta primavera
Drukuj przepis
No ratings yet

Makaron primavera

czas przygotowania15 min
czas gotowania15 min
całkowity czas30 min
porcje: 3 porcje
autor: Aleksandra

składniki

  • 160 g makaronu użyłam świderki
  • 1.5 łyżki oleju do smażenia
  • 1 żółta papryka
  • 1 średnia cukinia
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 1/2 szklanki groszku
  • 1 łyżka masła
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 1 szklanka śmietany 30-36%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 g tartego parmezanu ok. pół szklanki
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Przygotować wszystkie warzywa: paprykę pokroić w 1/2 cm paski, cukinię w 3/4 cm pół-plasterki, fasolę szparagową na pół w poprzek, odciąć zdrewniałe końcówki szparagów (koloru białego) i pociąć szparagi na 2-3 części, czosnek pokroić w bardzo cienkie plasterki.
  • Makaron ugotować al dente. 5 minuty przed końcem gotowania makaronu dodać fasolkę szparagową (cienka fasolka szparagowa potrzebuje 4-5 minut, grubsza ok. 5-6). Odcedzić.
  • Rozgrzać 1 łyżkę oleju na dużej patelni, dodać paprykę i połowę cukinii. Smażyć na dużym ogniu ok. 2-3 minuty, aż warzywa będą lekko zabrązowione ale wciąż bardzo chrupiące (nie mogą być bardzo miękkie). Warzywa przełożyć na talerz.
  • Na patelnię dodać pół łyżki oleju i połowę cukinii oraz szparagi. Smażyć tak samo jak opisane wyżej. Warzywa przełożyć na talerz.
  • Dodać łyżkę masła na patelnię i czosnek. Smażyć ok. 30 sekund.
  • Dodać bulion, dokładnie zdrapać drewnianą łopatką wszystkie zabrązowienia z dna patelni i gotować ok. 3 minuty, lub aż bulion trochę zgęstnieje.
  • Dodać śmietanę, skórkę z cytryny i pogotować kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje.
  • Sos doprawić sokiem z cytryny (ma być wyraźnie cytrynowy).
  • Dodać groszek i gotować jeszcze 30-60 sekund (świeży groszek będzie potrzebował ok. 30 sekund, mrożony ok. minutę).
  • Dodać tarty parmezan, doprawić sos solą i pieprzem. Zdjąć patelnię z ognia.
  • Dodać usmażone warzywa i ugotowany makaron. Wszystko razem wymieszać, ewentualnie jeszcze raz doprawić solą i pieprzem.
  • Podawać z tartym parmezanem i opcjonalnie świeżymi liśćmi bazylii.
  • Smacznego!

uwagi

  • Można użyć dowolnych warzyw, najważniejsze jest żeby smażyć je krótko, mają być chrupiące. Poza warzywami wymienionymi w przepisie można użyć np. brokułów, pomidory, grzyby, cebula, szpinak, marchewka.
  • Można użyć dowolnego rodzaju makaronu.
  • Można pominąć śmietanę i zamiast niej dodać kilka łyżek oliwy z oliwek.
  • Można dodać również jakieś mięso, np: usmażony kurczak/łosoś/krewetki, wędzony łosoś.
  • Można dodać orzechy, np uprażone na suchej patelni migdały lub orzeszki pinii.
  • Przechowywanie: Makaron można oczywiście zwyczajnie podgrzać następnego dnia, ale lepiej byłoby trzymać osobno makaron i warzywa z sosem. Po pewnym czasie makaron zacznie wchłaniać sos przez co nie będzie już al dente tylko raczej miękki. Warzywa i sos można zrobić z wyprzedzeniem, a przed podaniem ugotować tylko makaron.
  • Kalorie = 1/3 przepisu (1 porcja). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 553kcal