Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać.
Rozgrzać oliwę z oliwek i masło w dużym garnku na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć na średnio-niskim ogniu przez 5 minut lub aż cebula będzie miękka.
Dodać czosnek i zioła włoskie. Smażyć mieszając przez około 1 minutę.
Dodać passatę pomidorową i bulion. Doprowadzić do wrzenia a potem gotowaćna małym ogniu przez ok. 10 minut.
Dodać śmietanę, doprowadzić do zagotowania. Doprawić zupę solą i pieprzem do smaku.
Dodać tortellini i gotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu (moje tortellini trzeba wrzucić na gorącą wodę i gotować na małym ogniu 2 minuty).
Zupę przelać do misek i posypać obficie tartym parmezanem i posiekanymi liśćmi bazylii.
Smacznego!