Go Back Email Link
+ servings
tomato tortellini soup in a violet bowl
Drukuj przepis
5 from 3 votes

Zupa pomidorowa z tortellini

czas przygotowania5 min
czas gotowania20 min
całkowity czas25 min
porcje: 6 małych porcji
autor: Aleksandra

składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół włoskich lub bazylia, oregano i tymianek
  • 1 słoik passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów
  • 3 szklanki bulionu warzywny lub z kurczaka, 750ml
  • 1/2 szklanki śmietany 30-36% 125ml
  • 500 g gotowych tortellini dowolny smak (ja lubię 3 sery lub ricotta ze szpinakiem)
  • 1/2 szklanki startego parmezanu do posypania
  • świeże liście bazylii

wykonanie

  • Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać.
  • Rozgrzać oliwę z oliwek i masło w dużym garnku na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć na średnio-niskim ogniu przez 5 minut lub aż cebula będzie miękka.
  • Dodać czosnek i zioła włoskie. Smażyć mieszając przez około 1 minutę.
  • Dodać passatę pomidorową i bulion. Doprowadzić do wrzenia a potem gotowaćna małym ogniu przez ok. 10 minut.
  • Dodać śmietanę, doprowadzić do zagotowania. Doprawić zupę solą i pieprzem do smaku.
  • Dodać tortellini i gotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu (moje tortellini trzeba wrzucić na gorącą wodę i gotować na małym ogniu 2 minuty).
  • Zupę przelać do misek i posypać obficie tartym parmezanem i posiekanymi liśćmi bazylii.
  • Smacznego!

uwagi

  • Jeśli używacie pomidorów z puszki to trzeba je zmiksować przed dodaniem do zupy lub zmiksować całą zupę przed dodaniem tortellini (dlatego lepsza jest passata bo nie trzeba jej już miksować, poza tym jej smak też pasuje mi lepiej).
  • Jeśli passata/pomidory z puszki których używacie są raczej kwaśne można dodać 1/2 - 1 łyżeczkę cukru do zupy. Ja użyłam domowego przecieru pomidorowego więc cukier nie był konieczny.
  • Zamiast świeżej bazylii można dodać łyżeczkę suszonej (dodajcie razem z ziołami włoskimi). Ze świeżą bazylią smakuje lepiej.
  • Możecie użyć dowolny smak tortellini (również mrożone, postępujcie wg instrukcji na opakowaniu).
  • Możecie poeksperymentować i wzbogacić smak zupy dodając trochę octu balsamicznego, koncentratu pomidorowego, suszonych pomidorów, chilli, mięso mielone lub kiełbasę (szczególnie włoską) lub szpinak. Mi ta zupa najlepiej smakuje w takiej wersji podstawowej, jak w przepisie.

Nutrition

Kalorie: 422kcal