Go Back Email Link
+ servings
herring salad with potatoes and eggs in a green bowl
Drukuj przepis
No ratings yet

Sałatka śledziowa z ziemniakami, jajkiem, ogórkiem kiszonym i jabłkiem

czas przygotowania15 min
czas gotowania15 min
całkowity czas30 min
porcje: 6 porcji
autor: Aleksandra

składniki

sałatka:

  • 700 g ziemniaków do sałatek
  • 400 g śledzia 4-5 filetów
  • 2 małe jabłka słodkie
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4 jajka
  • 230 g ogórków kiszonych ok. 6 sztuk
  • 1 łyżka posiekanego koperku

sos:

  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego tłoczone na zimno, lub oliwy z oliwek
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Cebulę pokroić w kostkę, dodać do małej miseczki, wymieszać z octem (cebula powinna być całkowicie zanurzona w occie). Wymieszać i odstawić na 15 minut.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w 3 cm kostkę. Ugotować razem z jajkami. Najpierw gotujemy ziemniaki przez 6 minut, a potem dodajemy jajka i gotujemy jeszcze 8 minut.
  • W tym czasie zrobić sos: odcedzić cebulę (cebulę dodajemy do miski z resztą składników), ocet dodajemy do słoika lub małej miski (tam gdzie będziemy mieszać sos). Dodać resztę składników na sos. Doprawić lekko solą i pieprzem. Dokładnie potrząsnąć słoikiem lub wymieszać sos.
  • Ugotowane ziemniaki przełożyć do dużej miski i od razu zalać sosem (ziemniaki powinny być gorące), wymieszać.
  • Jajka obrać, pokroić w kostkę, dodać do ziemniaków.
  • Jabłko obrać i pokroić w kostkę, ogórki kiszone również w kostkę, koperek drobno posiekać, dodać do miski.
  • Wymieszać wszystkie składniki sałatki. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Jeśli sałatka jest za mało kwaśna można dodać jeszcze trochę octu lub soku z cytryny, jeśli jest dla Was zbyt kwaśna, można dodać trochę miodu.
  • Smacznego!

uwagi

  • Można przechowywać w lodówce do 3 dni. Na drugi dzień również smakuje pysznie.
  • Użyjcie ziemniaków do sałatek, nie na puree.
  • Ja użyłam gotowych śledzi w oleju (bez żadnych przypraw i zalewy), bo tak jest najszybciej. Jeśli macie śledzie solone z zalewy, trzeba je przez kilka godzin moczyć w wodzie lub mleku, aż będą mniej słone (wodę trzeba parę razy wymienić).
  • Ważne jest zalanie sosem gorących ziemniaków, bo tylko wtedy będą one w stanie wchłonąć sos i będą lepiej smakować. Jak będą zimne to tak już się nie stanie.
  • Zamiast musztardy miodowej można użyć Dijon lub innej i dodać odrobinę miodu.

Nutrition

Kalorie: 367kcal