Go Back Email Link
+ servings
sałatka z pomidorem ogórek papryka feta dressing jogurtowy salad with tomato cucumber paprika and yoghurt dressing
Drukuj przepis
No ratings yet

Sałatka z pomidorem, ogórkiem, papryką, fetą i dressingiem jogurtowym

czas przygotowania15 min
porcje: 2 porcje

składniki

sałatka:

  • 1/3 główki sałaty karbowanej
  • 1 biała papryka
  • 1/3 ogórka szklarniowego
  • 3 małe pomidory
  • 1 łyżka orzechów pinii
  • 1 łyżka pestek dynii
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże zioła jakie mamy – np. bazylia, tymianek, oregano

dressing jogurtowy:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 pełne łyżki jogurtu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka miodu

wykonanie

  • Wszystkie warzywa umyć.
  • Sałatę porwać na mniejsze kawałki, osuszyć w wirówce do sałaty. Ogórek pociąć na półplasterki, paprykę w paski, pomidory w kostkę.
  • Orzechy pinii i pestki dyni można dla lepszego smaku podprażyć na suchej patelni, aż się lekko zabrązowią i będą aromatycznie pachnieć, uwaga: można łatwo spalić, po podprażeniu od razu ściągnąć z patelni.
  • Świeże zioła, o ile używamy, posiekać.
  • Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Składniki dressingu wymieszać (albo trzepaczką w miseczce, albo można wstrząsnąć sosem w słoiczku) i polać po sałatce.