Placki gryczane z suszonymi pomidorami i parmezanem
czas przygotowania15 min min
czas gotowania15 min min
całkowity czas30 min min
porcje: 2 porcje (8 placków)
Mokre:
- 1 duże jajko
- 60 g mleka
- 125 g jogurtu gęstego
- 5 kawałków suszonych pomidorów drobno pocięte
- 2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami lub oliwy
Suche:
- 90 g mąki gryczanej lub pszennej
- 25 g tartego parmezanu
- ¾ łyżeczki soli lub do smaku
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
do podania:
- jogurt naturalny
- pomidorki koktajlowe
- świeża bazylia
W większej misce wymieszać trzepaczką mokre składniki.
W mniejszej misce wymieszać trzepaczką suche składniki/
Dodać suche składniki do mokrych, wymieszać tylko do połączenia składników (nie wolno mieszać za długo).
Rozgrzać olej ze słoiczka z suszonymi pomidorami (lub oliwa/masło klarowane/olej do smażenia) na patelni z nieprzywieralną powłoką na średnim / średnio-niskim ogniu. Jak patelnia będzie gorąca nakładamy po czubatej łyżce masy na placek. Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony, aż placki będą złociste i ścięte w środku.
Smacznego!
- Podawać z jogurtem oraz sałatą i pomidorami, można posypać dodatkowym parmezanem i listkami bazylii.
- Kalorie = 1 porcja (1/2 przepisu), bez dodatków. To tylko szacunkowe obliczenia!
Kalorie: 546kcal