Go Back Email Link
+ servings
cranberry balsamic chicken
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Kurczak w sosie balsamicznym z żurawiną

czas przygotowania10 min
czas gotowania20 min
całkowity czas30 min
porcje: 4 porcje
autor: Aleksandra

składniki

  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1,5 szklanki świeżej żurawiny 150g
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 125 ml
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego z 1 małej pomarańczy lub 1/2 dużej pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki octu balsamicznego dobrej jakości
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej lub musztardy Dijon
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Kurczaka doprawić solą i pieprzem. Rozbić najgrubszą część piersi, tak żeby mięso miało prawie równą grubość, ale nie aż tak cienko jak na filety (będzie się gotować bardziej równomiernie).
  • Rozgrzać olej na dużym ogniu na dużej patelni. Jak będzie gorący dodać piersi kurczaka. Smażyć bez mieszania przez ok. 2 minuty albo aż do momentu jak piersi się zarumienią, następnie przewrócić na drugą stronę i również smażyć, aż mięso się zarumieni. Przełożyć kurczaka na talerz. Czas smażenia będzie zależał od rodzaju patelni i tego jak ciasto piersi są na niej ułożone. Kurczak nie musi być gotowy w środku, ma być tylko zabrązowiony z obu stron.
  • Zmniejszyć ogień na średni i dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć, mieszając przez około 30 sekund, aż zacznie ładnie pachnieć. Dodać wszystkie pozostałe składniki sosu: żurawinę, rozmaryn, bulion z kurczaka, sok z skórkę z pomarańczy, ocet balsamiczny, miód i musztardę. Doprawić do smaku solą i pieprzem (tylko lekko, sos zmniejszy swoją objętość i może stać się zbyt słony).
  • Sos doprowadzić do zagotowania, dodać kurczaka z powrotem na patelnię. Gotować na średnio-niskim ogniu, aż kurczak będzie ugotowany w środku. W połowie tego czasu trzeba przewrócić kurczaka na drugą stronę. Czas gotowania będzie zależał od tego, jak długo smażyliście kurczaka i jak duże (grube) są kawałki mięsa. Małe piersi będą potrzebowały tylko kilku minut, większe ok. 10 minut.
  • Przełożyć kurczaka na talerze. Wyjąc z sosu gałązki rozmarynu, w razie potrzeby doprawić sos solą i pieprzem. Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt kwaśny (próbujemy sos z kawałkami żurawiny bo one są najbardziej kwaśne!) dodaj trochę miodu, jak za słodki - trochę więcej octu. Sos powinien mieć przyjemny słodko-kwaśny balans smaków. Sam sos musi być raczej słodszy bo kawałki żurawiny są kwaśne.
  • Kurczaka polać z sosem i podawać najlepiej z ziemniakami.
  • Smacznego!

uwagi

  • Jak sprawdzić, czy pierś kurczaka jest gotowa: Najlepiej sprawdzić temperaturę wewnątrz mięsa za pomocą termometru. Powinna wynosić 74 ° C (termometr wbijamy w najgrubszą część piersi).
  • Konsystencja sosu: Jeśli twój kurczak jest już ugotowany, ale sos nie jest wystarczająco gęsty, połóż piersi kurczaka na talerzu i gotuj sos nieco dłużej, aż zgęstnieje. Z drugiej strony - jeśli twój kurczak nie jest jeszcze ugotowany (jest wciąż surowy w środku), ale twój sos jest już bardzo gęsty i zredukowany, spróbuj dodać więcej bulionu z kurczaka lub wody do sosu, aby go trochę rozcieńczyć i gotuj mięso, aż się ugotuje.
  • Żurawina: Jeśli twoje piersi z kurczaka są dość duże, większość żurawin z sosu rozpadnie się, zanim kurczak się ugotuje. Jeśli chcesz mieć w sosie więcej żurawiny, która tylko pękła, ale rozpadła się całkowicie, dodaj 1 szklankę żurawiny ze wszystkimi pozostałymi składnikami, a pozostałe 1/2 szklanki kilka minut później. Jeśli twoje piersi z kurczaka są raczej małe, nie ma to znaczenia, ponieważ będą gotować się szybciej, a żurawina nie będzie miała czasu na całkowite rozpadnięcie się.
  • Z czym podawać: to danie najlepiej smakowało mi z ziemniakami surówną z czerwonej kapusty z jabłkiem, granatem i orzechami włoskimi.
  • Liczba kalorii = 1 porcja kurczaka z sosem (1/4 przepisu). Nie obejmuje to ziemniaków i surówki, które są na zdjęciu. Policzone mniej więcej.
  • Zamienniki składników:
    Kurczak - zamiast piersi z kurczaka można użyć udek z kurczaka bez skóry i kości.
  • Żurawina - musi być świeża, nie można zastąpić suszonej żurawiny. Możesz użyć mrożonej żurawiny.
  • Ocet balsamiczny - użyjcie koniecznie octu balsamicznego dobrej jakości. To ma być ocet a nie redukcja balsamiczna / sos balsamiczny (zredukowany i posłodzony ocet).
  • Zioła - użyłam i myślę, że najlepiej tu pasuje, ale z tymiankiem też na pewno byłoby dobre.
  • Bulion - można użyć bulionu z kurczaka (lepiej) lub warzywnego.
  • Musztarda - użyłam miodowej ale można też użyć Dijon lub innej musztardy i dodać trochę miodu.

Nutrition

Kalorie: 378kcal