Nastawić piekarnik na 180 stopni / gaz 4, opcja góra-dół.
Najlepiej przygotować sobie teraz wszystkie składniki.
W małym garnku roztopić i ostudzić masło.
Jajko z cukrem ubijać mikserem (na średnio-wysokich obrotach) przez ok. 5 min, aż masa będzie jasna i puszysta (końcówka miksera taka jak do ubijania białek).
Dodać roztopione i ostudzone masło oraz rozgniecione widelcem banany, krótko zmiksować.
W małej miseczce wymieszać mąkę, sól, sodę i proszek, dodać do ciasta, krótko zmiksować.
Dodać czekoladę połamaną na kawałki i jeżyny, delikatnie wmieszać łopatką.
Wlać masę do podłużnej foremki o wymiarach 17,5x8,5cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułożyć plasterki połowy banana.
Piec około 40 minut, aż drewniany patyczek włożony do środka ciasta będzie suchy (czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika).