Wszystkie mokre składniki dodać do średniej miski (jajka, puree z dyni, maślankę, ekstrakt z wanilli, cukier i olej kokosowy / masło). Wymieszać do połączenia.
Na misce umieścić sitko, dodać do niego suche sładniki (mąka, proszek do pieczenia i soda, przyprawę do piernika i sól). Przesiać składniki do miski.
Wymieszać krótko, aż składniki się połączą. Nie wolno mieszać za długo, małe grudki są ok.
Rozgrzać niewielką ilość masła klarowanego na patelni z nieprzywieralną powłoką na średnio-niskim ogniu. Nakładać po 1 czubatej łyżce ciasta na 1 placek. Smażyć na niskim ogniu, aż placek będzie lekko zabrązowiony od dołu a na jego powierzchni pojawią się bąbelki. Przewrócić na drugą stronę (super jest silikonowa łopatka) i smażyć tylko krótko, aż będzie złoty.
Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, powtórzyć z resztą ciasta.
Podawać najlepiej polane syropem klonowym oraz z musem z jabłek (rozgotowane na mus jabłka) lub sosem śliwkoywm.
Smacznego!