Go Back Email Link
+ servings
Drukuj
No ratings yet

Sos Romesco (hiszpański sos z czerwonej papryki)

Łatwy i szybki do zrobienia hiszpański sos romesco. Świetny dodatek do ryb, owoców morza, jajek czy pieczonych warzyw (szczególnie polecam pieczony kalafior).
danie dodatek do obiadu, sos
kuchnia Hiszpańska
Keyword hiszpański sos, sos romesco, sos z papryk i pomidorów
czas przygotowania 8 min
czas gotowania 2 min
całkowity czas 10 min
porcje 5 szklanek
kalorie 2811kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 1 słoik 450g z pieczoną papryką (bez octu!), 340g bez zalewy, LUB 4 świeże czerwone papryki
  • 1 puszka pomidorów 400 ml, LUB 1 kg świeżych pomidorów
  • 50 g płatków migdałów 2/3 szklanki, mogą być prażone orzechy bez skórek
  • 130 g orzechów laskowych 1 szklanka, mogą być prażone orzechy bez skórek
  • 2 małe kromki chleba + 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki lub do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub do smaku
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki octu z czerwonego wina lub octu sherry
  • 4 ząbki czosnku nie będzie za bardzo czosnkowe
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek 160 ml
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

Szybki sos romesco (z pomidorami w puszce i pieczoną papryką w słoiku):

  • Jeśli nie macie prażonych orzechów bez skórek: Podprażyć orzechy laskowe i migdały na suchej patelni, aż będą lekko zabrązowione i będą ładnie pachniały (trzeba podprażać je osobno, orzechy laskowe muszą być podprażane dłużej). Od razu przełożyć na talerz. Owiń orzechy laskowe w czystą ściereczkę kuchenną i pocieraj żeby pozbyć się jak największej ilości skórki.
  • Rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek na patelni i podsmażyć chleb z obu stron na złoty kolor.
  • Dodać wszystkie składniki sosu (z wyjątkiem oliwy z oliwek) do dużej miski. Paprykę dodajemy odsączoną z zalewy, pomidory z całą zawartością puszki. Zmiksować ręcznym blenderem lub w malakserze, aż sos będzie gładki lub z małymi grudkami.
  • Trzepaczką wmieszać oliwę z oliwek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

sos romesco z pieczonymi warzywami:

  • Papryki przekroić na pół i usunąć nasiona. Pomidory przekroić na pół. Doprawić solą i pieprzem, polać 1-2 łyżkami oliwy z oliwek. Położyć warzywa skórką do dołu na blaszce do pieczenia. Piec w 220 ° C / gaz 7, opcja góra-dół przez około 20-30 minut lub aż warzywa będą miękkie i zarumienione na brzegach. Wyjąć z piekarnika. Gdy będą lekko ostudzone obrać ze skórki (papryki nie trzeba dokładnie obierać, tak mniej więcej).
  • Kromki chleba natrzeć oliwą z oliwek z obu stron. Położyć na tej samej blaszce, obok dodać orzechy laskowe. Piec około 5-7 minut. Kromki chleba powinny być zabrązowione, a orzechy laskowe ciemnobrązowe (powinny być prawie spalone - łatwiej będzie je obrać, mimo, że skórka będzie czarna, pod skórką orzechy będą ok). Owinąć orzechy laskowe w czystą ścierkę kuchenną i pocierać, aż jak największa ilość skórki zostanie na ścierce.
  • Na tej samej blaszce rozłożyć migdały równą warstwą. Piec przez 1-2 minuty, aż będą złote. Migdałów trzeba cały czas pilnować i nie odchodzić od piekarnika. Mogą się spalić w mgnieniu oka. Natychmiast przełożyć na talerz.
  • Dodać wszystkie składniki sosu (z wyjątkiem oliwy z oliwek) do dużej miski. Zmiksować ręcznym blenderem lub w malakserze, aż sos będzie gładki lub z małymi grudkami.
  • Trzepaczką wmieszać oliwę z oliwek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Jeśli nie jesteście pewni czy będzie Wam smakować taka ilość wędzonej papryki, możecie dodać najpierw mniej i potem ewentualnie więcej na końcu. Ewentualnie część lub całość można zastąpić zwykłą słodką papryką (nie próbowałam).
  • Z czym można podawać: z pieczonym kalafiorem / pieczonymi stekami z kalafiora, z rybami i owocami morza, jako dip do podania z surowymi lub grillowanymi warzywami, świetnie pasuje do jajek, jako pasta/dip - można go podać z krakersami, paluszkami lub chrupiącą bagietką.
  • Przechowywanie i mrożenie: Można trzymać w lodówce do max 5 dni. Jeśli chcecie mieć pewność, że sos się nie popsuje można nalać cienką warstwę oliwy z oliwek na jego powierzchnię. Sos można mrozić i pasteryzować.
  • Liczba kalorii = cały przepis (5 szklanek). Obliczone mniej więcej.

Nutrition

Kalorie: 2811kcal