Go Back Email Link
+ servings
cauliflower steaks
Drukuj
5 from 1 vote

Pieczone steki z kalafiora

Najlepszy sposób na przygotowanie kalafiora - miękki kalafior z chrupiącymi złocistymi brzegami.
danie danie główne, dodatek do obiadu
kuchnia międzynarodowa
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 25 min
całkowity czas 35 min
porcje 2 porcje
kalorie 403kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 1 średni kalafior
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek 80 ml
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki
  • 1,5 łyżki oregano
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Nagrzać piekarnik do 220 °C / gaz 7, opcja góra-dół.
  • Wymieszać oliwę z oliwek z przyprawami.
  • Pokroić głowę kalafiora na steki (plastry). Można także podzielić kalafior na różyczki i upiec go w ten sposób. Użyj dużego noża, aby wyciąć zewnętrzne liście, a następnie przytnij dolną część rdzenia, ale tylko trochę! Potrzeba sporej części rdzenia, żeby plaster dobrze trzymał kształt i nie kruszył się. Najpierw przekrajamy głowę kalafiora na środku na pół, potem kroimy na plastry o grubości 2,5–3 cm. Zostaną jeszcze różyczki, można je upiec razem z plastrami lub użyć do jakiegoś innego dania (np. zupy). Tej odkrojonej części łodygi nie wyrzucamy, odkrajamy skórkę i kroimy na 1.5 cm plasterki i pieczemy razem ze stekami.
  • Rozłożyć plastry kalafiora na blaszce do pieczenia i natrzeć dokładnie mieszanką przypraw ze wszystkich stron.
  • Piec przez około 20-25 minut lub do momentu, aż kalafior będzie miękki i ładnie zabrązowiony.
  • Smacznego!

uwagi

Z dużego kalafiora otrzymacie około 4 steków, ze średniego 3 steki a z małego 2 + dodatkowe różyczki. Taki mały kalafior to porcja na 2 osoby.

Nutrition

Kalorie: 403kcal