Piekarnik nastawić na 220 stopni / gaz 7, opcja góra-dół lub 200 stopni z termoobiegiem.
Kurczaka pokroić w paski o grubości ok. 2.5 cm.
Paprykę i cebulę pokroić w cienkie paski, o grubości ok. 5 mm.
Przyprawy wymieszać z olejem i sokiem i skórką z limonki , potem wymieszać z kurczakiem, papryką i cebulą. Można je od razu piec lub (lepieodstawić do marynowania na kilka godzin lub na noc. Rozłożyć na blaszce do pieczenia z wyposażenia piekarnika.
Piec ok. 15 minut, aż kurczak będzie upieczony (przekroić mięso w najgrubszej części i sprawdzić czy jest gotowe/białe). Jeśli będziecie piec z funkcją termoobiegu kurczak może się upiec szybciej. Jeśli użyjecie udek z kurczaka zamiast piersi, trzeba je piec odrobinę dłużej.
Zrobić sos: odłożyć 1 szklankę upieczonych warzyw i zmiksować z jogurtem, awokado, sokiem z cytryny i kolendrą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Tortille nadziewać pieczonym kurczakiem i warzywami, posypać tartym serem, dodać pokrojone na plasterki awokado, polać sosem, skropić sokiem z limonki i posypać listkami kolendry i ewentualnie marynowanym jalapeno.
Smacznego!