Go Back Email Link
+ servings
sweet potato zucchini fritters
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Placki z batatów i cukinii z sałatką z ogórka i kukurydzy

czas przygotowania30 min
czas gotowania15 min
całkowity czas45 min
porcje: 2 porcje (10 placków)
autor: Aleksandra

składniki

placki:

  • 1 bardzo duży batat/słodki ziemniak 600 g, ​​4 szklanki tartych batatów
  • 3 bardzo małe cukinie 600 g, 3,5 szklanki tartej cukinii
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek mąki 40g
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu 40g
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka ziół włoskich lub ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 duże jajko
  • sól i pieprz do smaku

sałatka:

  • ½ ogórka
  • 2/3 szklanki kukurydzy z puszki
  • ¼ średniej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z ½ limonki
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • masło klarowane do smażenia
  • jajka sadzone / w koszulce opcjonalnie
  • jogurt naturalny opcjonalnie

wykonanie

  • Batat obrać ze skórki. Cukinię i batat zetrzeć na tarce o dużych oczkach (można użyć malaksera), wsypać do miski, dodać łyżeczkę soli i wymieszać. Odstawić na ok. 15 minut, żeby warzywa puściły soki. W tym czasie przygotować pozostałe składniki.
  • Mąkę wymieszać z tartym parmezanem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, przyprawą włoską i papryką w proszku.
  • Gdy batat i cukinia puszczą wodę, należy je zawinąć w czystą ściereczkę kurchenną i dobrze odcisnąć. Płyn wylać, warzywa przełożyć do miski.
  • Dodać mieszankę mąki, jajko, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  • Teraz trzeba uformować placki. Ja formuję bardzo płaskie placki i układam je na talerzu, potem zsuwam delikatnie przy pomocy silikonowej łopatki na patelnię.
  • Rozgrzać masło klarowane na patelni z nieprzywieralną powłoką (koniecznie), gdy będzie już porządnie rozgrzana smażyć placki na średnim ogniu, aż będą złociste z dwóch stron. Można je przewracać na drugą stronę gdy są już dobre upieczone i zezłocone, inaczej mogą się rozwalać.
  • Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
  • Zrobić salsę: ogórek i cebulę pokroić w małą kostkę, kolendrę drobno posiekać. Wymieszać z kukurydzą, doprawić oliwą z oliwek, sokiem z limonki, solą i pieprzem.
  • Placki podawać z salsą oraz opcjonalnie z jajkami sadzonymi i odrobiną jogurtu.
  • Smacznego!

Video

uwagi

  • Dla mnie to jest wegetariański obiad, ale jeśli jesteś na ścisłej wegetariańskiej diecie, użyj wegetariańskiego parmezanu (bez podpuszczki).
  • Liczba kalorii podana jest na 1 porcję (1/2 przepisu) z 1 dodatkowym jajkiem i łyżką jogurtu naturalnego.

Nutrition

Kalorie: 805kcal