Batat obrać ze skórki. Cukinię i batat zetrzeć na tarce o dużych oczkach (można użyć malaksera), wsypać do miski, dodać łyżeczkę soli i wymieszać. Odstawić na ok. 15 minut, żeby warzywa puściły soki. W tym czasie przygotować pozostałe składniki.
Mąkę wymieszać z tartym parmezanem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, przyprawą włoską i papryką w proszku.
Gdy batat i cukinia puszczą wodę, należy je zawinąć w czystą ściereczkę kurchenną i dobrze odcisnąć. Płyn wylać, warzywa przełożyć do miski.
Dodać mieszankę mąki, jajko, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Teraz trzeba uformować placki. Ja formuję bardzo płaskie placki i układam je na talerzu, potem zsuwam delikatnie przy pomocy silikonowej łopatki na patelnię.
Rozgrzać masło klarowane na patelni z nieprzywieralną powłoką (koniecznie), gdy będzie już porządnie rozgrzana smażyć placki na średnim ogniu, aż będą złociste z dwóch stron. Można je przewracać na drugą stronę gdy są już dobre upieczone i zezłocone, inaczej mogą się rozwalać.
Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
Zrobić salsę: ogórek i cebulę pokroić w małą kostkę, kolendrę drobno posiekać. Wymieszać z kukurydzą, doprawić oliwą z oliwek, sokiem z limonki, solą i pieprzem.
Placki podawać z salsą oraz opcjonalnie z jajkami sadzonymi i odrobiną jogurtu.
Smacznego!