Go Back Email Link
+ servings
pieczone placki z jagodami
Drukuj
No ratings yet

Pieczone pancakes z jagodami (placki z jagodami z piekarnika)

Lekkie i puszyste cytrynowe placki z jagodami, pieczone w piekarniku na jednej blaszce.
danie śniadanie
kuchnia amerykańska, międzynarodowa
Keyword pancakes z jagodami, pieczone pancakes, pieczone placki, placki z jagodami, placki z piekarnika
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 10 min
całkowity czas 30 min
porcje 5 porcji
kalorie 530kcal
autor Aleksandra

składniki

mokre składniki:

  • 4 duże jajka
  • skórka starta z 2 cytryn najlepiej ekologicznych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
  • 240 ml maślanki ok. 1 szklanka
  • 150 g cukru lub ksylitolu, ok. 3/4 szklanki
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub roztopionego masła

suche składniki:

  • 280 g mąki ok. 2 szkl -2 łyżki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli

dodatkowo:

  • 250 g jagód ok. 2 szklanki
  • 4 łyżki masła 1 łyżką natrzeć blaszkę, 3 łyżki na wierzch naleśnika

wykonanie

  • Przygotować dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika o wymiarach około 34x34 cm (może być prostokątna, byle o podobnych wymiarach), natrzeć ją łyżką masła.
  • Nagrzać piekarnik do 220 stopni / gaz 7, opcja góra-dół.
  • Do dużej miski dodać wszystkie mokre składniki (jajka, skórkę i sok z cytryny, ekstrakt z wanilli, maślankę, cukier i olej), wymieszać (można trzepaczką).
  • Nad miską zawiesić sitko, do sitka dodać suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól). Przesiać przez sitko, potem wymieszać z mokrymi składnikami, tylko do połączenia składników, nie dłużej.
  • Ciasto wlać do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię.
  • Na cieście rozsypać równą warstwą jagody, a na wierzchu rozłożyć cienkie plasterki masła (pozostałe 3 łyżki).
  • Blaszkę włożyć do piekanika i piec 10 minut, najlepiej jest położyć blaszkę półkę wyżej niż środkowa lub na najwyżej półce (wtedy trzeba pod koniec pieczenia pilnować, żeby naleśnik się za bardzo nie zabrązowił), wtedy naleśnik będzie lekko złoty na wierzchu, a nie blady.
  • Naleśnik pokroić na kwadraty, podawać polany syropem klonowym, można również go podać z kleksem jogurtu, świeżymi owocami lub bitą śmietaną.
  • Smacznego!

uwagi

- Zamiast ekstraktu waniliowego można użyć łyżkę cukru waniliowego + 2 łyżeczki mleka/maślanki.
- Zamiast oleju kokosowego można użyć roztopione masło lub każdy inny olej.
- Zamiast jagód/borówek można użyć malin, plasterków truskawek, mrożonych owoców (bez rozmrażania), kawałków czekolady.
- Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, lub owinięte w folię plastikową. Na drugi dzień są równie dobre, w kolejne dni naleśniki są ok, ale owoce wyglądają nieszczególnie. Pancakes można odgrzać w piekarniku lub na patelni.

Nutrition

Kalorie: 530kcal