Przygotować dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika o wymiarach około 34x34 cm (może być prostokątna, byle o podobnych wymiarach), natrzeć ją łyżką masła.
Nagrzać piekarnik do 220 stopni / gaz 7, opcja góra-dół.
Do dużej miski dodać wszystkie mokre składniki (jajka, skórkę i sok z cytryny, ekstrakt z wanilli, maślankę, cukier i olej), wymieszać (można trzepaczką).
Nad miską zawiesić sitko, do sitka dodać suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól). Przesiać przez sitko, potem wymieszać z mokrymi składnikami, tylko do połączenia składników, nie dłużej.
Ciasto wlać do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię.
Na cieście rozsypać równą warstwą jagody, a na wierzchu rozłożyć cienkie plasterki masła (pozostałe 3 łyżki).
Blaszkę włożyć do piekanika i piec 10 minut, najlepiej jest położyć blaszkę półkę wyżej niż środkowa lub na najwyżej półce (wtedy trzeba pod koniec pieczenia pilnować, żeby naleśnik się za bardzo nie zabrązowił), wtedy naleśnik będzie lekko złoty na wierzchu, a nie blady.
Naleśnik pokroić na kwadraty, podawać polany syropem klonowym, można również go podać z kleksem jogurtu, świeżymi owocami lub bitą śmietaną.
Smacznego!