Go Back Email Link
+ servings
Drukuj przepis
No ratings yet

Liptauer – austriacka paprykowa pasta do chleba / dip

czas przygotowania10 min
całkowity czas10 min
porcje: 4 porcje
autor: Aleksandra

składniki

liptauer:

  • 250 g gęstego serka śmietankowego na kanapki
  • 30 g masła miękkie!, 1 czubata łyżka
  • 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminku zmielony lub utłuczony w moździeżu
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • 1/2 czerwonej papryki drobno pokrojona
  • 5 małych korniszonki o długości ok 5 cm
  • 1 łyżeczka kaparów

wykonanie

  • Masło połączyć z serkiem, jeśli jest bardzo miękkie można to zrobić po prostu łyżką, lub lepiej rozmiksować masło mikserem, dodać serek i zmiksować, aż będą połączone i puszyste.
  • Wymieszać z pozostałymi składnikami na liptauer: musztardą, koncentratem, mieloną papryką, kminkiem (musi być zmielony lub roztłuczony w moździeżu), suszonym czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Sałatka: drobno pokroić paprykę, korniszonki i kapary, wymieszać, posypać nią serek.
  • Smacznego!

uwagi

  • Liptauer można zjeść w wersji podstawowej, lub posypany sałatką z papryki, korniszonków i kaparów – bardzo polecam tą wersję! Tradycyjnie jest jedzony na kanapce ale można go wykorzystać jako dip i nabierać go sobie krakersami czy chipsami z tortilli. Sałatkę, która jest na wierzchu serka można również w niego wmieszać, ale bardziej smakuje mi wersja, gdy jest ona na wierzchu.
  • Smakuje tak samo dobrze na drugi dzień (przechowywać w lodówce)
  • Można zamrozić, ale wtedy sałatkę z wierzchu trzeba już wmieszać w serek.
  • Masło można pominąć, ale smakuje o wiele lepiej z masłem.
  • Serek kanapkowy można zastąpić bryndzą (jest to miękki ser z mleka owczego ’owczy twaróg’), co też jest bardziej tradycyjne dla tego przepisu.

Nutrition

Kalorie: 1170kcal