Śmietana i jajka powinny być w temperaturze pokojowej (wystarczy je trochę wcześniej włożyć do miski z ciepłą wodą).
Formę na babkę o średnicy 21 cm nasmarować dokładnie masłem.
Masło rozpuścić w małym garnku, często mieszając. Gdy już jest roztopione, bardzo ciepłe (ale nie zagotowało się), zdjąć garnek z ognia i dodać do niego pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Następnie dodać śmietanę i wymieszać trzepaczką. Odstawić.
Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia (jeśli sami mielicie migdały, nie muszą być one zmielone idealnie drobno, jak mąka). Odstawić.
Piekarnik nastawić na 160 stopni / gaz 3, opcja góra-dół.
Jajka rozdzielić. Białka dodać do dużej, czystej i suchej miski. Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
W osobnej misce ubić żółtka z cukrem na puszystą masę (trzeba ubijać ok. 2-3 minuty, można użyć tej samej końcówki do ubijania jak do białek).
Do ubitych żółtek z cukrem dodać roztopioną czekoladę (z masłem i śmietaną), wymieszać. Następnie dodać likier amaretto i ekstrakt z wanilli, wymieszać.
Dodać mieszankę mąki i migdałów, krótko wymieszać (nie dokładnie).
Dodać 1/3 ubitej piany z białek, wymieszać. Dodać resztę piany z białek, wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
Przelać ciasto do przygotowanej foremki, wyrównać powierzchnię ciasta przy czym nałożyć minimalnie więcej na zewnątrz, niż w środku formy. Poruszać delikatnie kilka razy foremką, raz uderzyć nią lekko w blat.
Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut. Drewniany patyczek wbity w środek ciasta powinien wyjść suchy. Czas pieczenia może się nieznacznie różnić w zależności od piekarnika.
Babkę położyć w foremce na kratce, zostawić na 10 minut, następnie przełożyć na talerz i ponieść foremkę.
Polewa: czekoladę trzeba roztopić w kąpieli wodnej. W małym garnku zagotować wodę, zdjąć garnek z ognia (woda będzie parować, to wystarczy). Na garnku położyć miskę, tak, żeby nie dotykała powierzchni wody. Do miski wsypać pokrojoną na kawałki czekoladę i dodać śmietanę (śmietanę dobrze jest przetrzeć przez sitko, żeby nie było grudek). Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Polać czekoladą babkę.
Karmelizowane migdały: Cukier rozsypać równą warstwą na patelni, podgrzewać na średnim ogniu aż się roztopi i zkarmelizuje (będzie płynny i zmieni barwę na złotą), dodać płatki migdałów i masło, wymieszać. Migdały rozłożyć równą warstwą na papierze do pieczenia i zostawić do ostygnięcia, wtedy pokruszyć na mniejsze kawałki. Rozłożyć na babce.
Smacznego!