Go Back Email Link
+ servings
Drukuj przepis
No ratings yet

Sałatka z brokułem i jajkiem, kukurydzą oraz sosem musztardowo-miodowym

czas przygotowania25 min
czas gotowania8 min
całkowity czas33 min
porcje: 2 porcje
autor: Aleksandra

składniki

sałatka:

  • 2 małe garście sałaty endywia lub sałata rzymska
  • ½ średniego brokuła 250g
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki kukurydzy z puszki 6 łyżek
  • 3 łyżki płatków migdałów
  • rzeżucha do posypania
  • sól i pieprz do smaku

sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1.5 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1.5 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Sałatę opłukać, porwać na mniejsze kawałki, osuszyć (np. w suszarce do sałaty, jeśli macie).
  • Brokuł podzielić na różyczki, łodygę obrać i pokroić na plasterki (nie wyrzucamy!). Gotować na parze / w wodzie ok. 8-10 min. Jeśli nie macie parowaru można zagotować wodę w dużym garnku, położyć na nim sitko lub metalową osłonkę przeciw pryskaniu tłuszczu, na niej rozłożyć brokuły i przykryć drugim garnkiem. Jeśli wykorzystujecie ten sposób to w tej gotującej się wodzie możecie od razu ugotować jajka.
  • Jajka włożyć do gotującej się wody, gotować 6-7 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. Następnie włożyć do zimnej wody, obrać ze skorupek i przekroić na pół.
  • Migdały zarumienić na suchej patelni aż będą złociste, od razu przełożyć na talerz.
  • Składniki sosu wlać do małego słoiczka, doprawić solą i pieprzem. Energicznie porząsać słoikiem, aż wszystkie składniki będą połączone, a sos gęsty i kremowy.
  • Na talerzach rozłożyć sałatę, na niej brokuły, kukurydzę, jajka, doprawić lekko solą i pieprzem, polać sosem, posypać płatkami migdałów i rzeżuchą.

uwagi

  • Prażenie migałów: można to zrobić na patelni lub w piekarniku: nagrzać piekarnik do 180 stopni, migdały rozsypać równą warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 5-7 minut, aż nabiorą złocistego koloru (trzeba obserwować czy się nie za bardzo brązowią), zdjąć od razu z blaszki, przechowywać szczelnie zamknięte w słoiku
  • Jak przygotować sałatkę wcześniej: można ugotować w wodzie / na parze brokuły, jajka, przygotować sos oraz uprażyć płatki migdałów. Przed podaniem zostanie Wam: umyć i osuszyć sałatę oraz rzeżuchę oraz złożyć całą sałatkę. Intensywnie potrząsnąć słoiczek z sosem.
  • Liczba kalorii = 1 porcja (½ przepisu).

Nutrition

Kalorie: 394kcal