Go Back Email Link
+ servings
Drukuj przepis
No ratings yet

Sałatka z kurczakiem w panierce z pestek dyni

czas przygotowania20 min
czas gotowania10 min
całkowity czas30 min
porcje: 2 porcje
autor: Aleksandra

składniki

kurczak:

  • 8 polędwiczek z kurczaka 350g, lub 2 piersi z kurczaka
  • 1/3 szklanki bułki tartej 5 łyżek, 50g
  • 1/3 szklanki pestek dyni 5 łyżek, 50g, pocięte na mniejsze kawałki
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju do smażenia

sałatka:

  • 2 garście sałaty
  • 8 małych pomidorków użyłam mini san marzano
  • ½ ogórka szklarniowego
  • 1 mała czerwona cebula

dressing:

  • 2 łyżki oleju z pestek dyni lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Panierujemy kurczaka: można użyć polędwiczek lub całych piersi z kurczaka, pociętych na kawałki o równej grubości. Mięso dobrze doprawić solą i pieprzem. W małej misce roztrzepać jajko. Na płaskim talerzu wymieszać bułkę tartą i posiekane na mniejsze kawałki pestki dyni (nie siekajcie ich bardzo drobno). Kurczaka obtoczyć najpierw w jajku, a później w mieszance bułki tartej i pestek dyni. Odkładać na talerz. Jeśli zostanie Wam trochę jajka i mieszanki bułki, obtoczcie część kurczaka drugi raz, aż wykorzystacie całość (czyli ponownie w jajku i bułce z pestkami).
  • Smażymy kurczaka: Na dużej patelni rozgrzać olej, smażyć kurczaka z dwóch stron na najwyższym ogniu, aż będzie złocisty. Odłożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
  • Sos: składniki na dressing wlać do małego słoiczka, zakręcić pokrywkę i porządnie wstrząsnąć parę razy, aż sos będzie gęsty.
  • Sałatę umyć i osuszyć w wirówce do sałaty, jeśli macie. Rozłożyć na talerzach.
  • Całość: Na sałacie rozłożyć przekrojone na pół pomidorki, pokrojony na plasterki ogórek, cienko pokrojoną cebulę i kawałki kurczaka. Całość polać sosem.
  • Smacznego!

uwagi

Jeśli chciecie przygotować tą saładkę trochę wcześniej: można zrobić dressing i usmażyć kurczaka dzień wcześniej. Jeśli jesteście gotowi, żeby podawać sałatkę, przygotujcie warzywa, intensywnie wstrząśnijcie słoik z dressingiem i podgrzejcie kurczaka w piekarniku, aż będzie ciepły i lekko chrupiący. Sałatka smakuje jednak najlepiej świeżo przygotowana.

Nutrition

Kalorie: 563kcal