Kurczaka pokroić w kostkę, pieczarki w grube plasterki (ok. 0.5 cm), cebulę w kostkę, czosnek bardzo drobno.
W dużym garnku rozgrzać łyżkę oleju, dodać kurczaka. Smażyć na najwyższym ogniu ok. 2 minuty (bez mieszania), aż się zabrązowi, następnie doprawić dobrze solą i pieprzem i smażyć, mieszając jeszcze ok. 2 minuty. Przełożyć na talerz, kurczak nie musi być całkiem ścięty.
Do garnka dodać pieczarki, smażyć bez mieszania ok. 2 minuty, aż się lekko zabrązowią, zmniejszyć ogień na średnio-niski, dodać cebulę i smażyć jeszcze ok 4 minuty. Dodać czosnek i smażyć, mieszając, ok. minutę.
Dodać passatę pomidorową i bulion, zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut.
W osobnym garnku gotujemy makaron.
Dodać kurczaka z powrotem do garnka (gotować ok. minutę, jeśli nie był całkiem ścięty).
Garnek zdjąć z ognia i dodać śmietanę.
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym makaronem i natką pietruszki.
Smacznego!