Go Back Email Link
+ servings
lemon ricotta doughnuts on a blue plate
Drukuj
0 from 0 votes

Cytrynowe mini pączki z ricottą

Szybkie małe pączki z serem ricotta i cytrusową nutą. Przygotujecie je w czasie, w którym rozgrzewa się olej. Są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne.
danie deser
kuchnia włoska
Keyword cytrynowe pączki z ricottą, mini pączki, pączki z ricottą
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 30 min
całkowity czas 40 min
porcje 24 mini pączki
kalorie 100kcal
autor Aleksandra

składniki

pączki:

  • 500 g sera ricotta
  • 3 duże jajka
  • skórka starta z 3 cytryn najlepiej ekologicznych
  • 120 g cukru 2/3 szklanki
  • 150 g mąki 1 szklanka
  • duża szczypta soli
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 700 ml oleju do smażenia olej kokosowy rafinowany lub smalec, rzepakowy lub słonecznikowy przeznaczone do smażenia w wysokiem temperaturze

wykonanie

  • Do dużego garnka wlac olej i zacząć go podgrzewać, powinniście mieć ok. 5 cm oleju.
  • Najpierw trzeba odsączyć ricottę z nadmiaru wody. Ten krok można pominąć, ale dzięki temu można dodać mniej mąki i pączki są delikatniejsze. Na dużym talerzu rozłożyć 2 warstwy ręczników papierowych, rozłożyć ser ricotta i przycisnąć go dokładnie ręcznikami papierowymi, aż te nasiąkną wodą. Delikatnie ściągnąć ręcznik papierowy, pociągając za jego róg, tak żeby ser ładnie od niego odchodził i się nie przykleił. Powtórzyć, starając się odsączyć jak najwięcej wilgoci. Mi z 500g sera zostalo 400g.
  • Ser przełożyć do średniej miski, dodać jajko, skórkę z cytryny i cukier. Wymieszać.
  • W drugiej misce wymieszac mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
  • Dodać do miski z serem, delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników.
  • Olej powinien być podgrzany o temperatury 180-190°C. Bardzo łatwo to sprawdzić termometrem cukierniczym, bardzo ułatwia smażenie! Ciasto wrzucone na gorący olej powinno się intensywnie pienić.
  • Smażyć pączki – wrzucać na gorący tłuszcz kulki ciasta, trochę większe niż orzech włoski. Można to zrobić za pomocą dwóch łyżeczek (nabierać ciasto jedną łyżeczką, a drugą zrzucać je do tłuszczu), wyciskać ciasto z torebki z uciętym rogiem lub moim ulubionym sposobem, za pomocą łyżki do lodów. Nabieramy ok. ¾ pojemności łyżki i łatwo zrzucamy do garnka. W ten sposób pączki wychodzą też ładniejsze.
  • Smażymy przez ok. 3-4 minuty, aż pączki będą złote. 
  • Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, odsączyć z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem i podawać.
  • Smacznego!

uwagi

Pączki smażymy partiami, po ok. 4-5 pączków na raz, w zależności od wielkości garnka. Pączki muszą mieć wystaczająco miejsca, żeby swobodnie pływać w oleju. Dodanie ich za dużo na raz, spowoduje, że temperatura oleju za bardzo się obniży i pączki będą nasiąkać tłuszczem.
Temperatura tłuszczu jest bardzo ważna. Zbyt zimny olej będzie powodował, że pączki będą nasiąkać tłuszczem. Zbyt wysoka - pączki będą się zbyt szybko brązowić z zewnątrz, ale w środku będa surowe.

Nutrition

Kalorie: 100kcal