Go Back Email Link
+ servings
Drukuj
No ratings yet

Pampuchy – lekkie i puszyste bułki na parze z sosem jagodowym

Przepis na pampuchy – puszyste kluski na parze. Podane z sosem jagodowym i słodką śmietanką.
danie deser, śniadanie
kuchnia polska
Keyword buchty, bułki na parze, kluski na parze, pampuchy, sos jagodowy
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 10 min
całkowity czas 25 min
porcje 3 porcje
kalorie 610kcal
autor Aleksandra

składniki

pampuchy:

  • 260 g mąki
  • duża szczypta soli
  • 7 g suchych drożdży lub 21g swieżych drożdży
  • 1 duże jajko
  • 125 ml mleka ½ szklanki
  • 30 g masła 2 łyżki
  • 40 g cukru 3 łyżki

sos jagodowy:

  • 300 g jagód użyłam mrożonych
  • 2 łyżki ksylitolu lub cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego najlepiej z prawdziwą wanilią

dodatkowo:

  • 3 łyżki śmietany 30-36%
  • 3 łyżki jogurtu

wykonanie

  • W dużej misce wymieszac mąkę i sól, dodać suszone drożdże i wymieszać.
  • W małym garnku rozpuścić masło, dodać mleko i wymieszać (mleko lekko się ociepli, a roztopione masło oziębi).
  • Do miski z mąką dodać jajko, roztopione masło z mlekiem i cukier.
  • Wymieszać wszystko mniej więcej łyżką, aż składniki się połączą.
  • Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem za pomocą haka, kilka minut, aż ciasto będzie dobrze wyrobione, elastyczne i miękkie. Ciasto będzie leiste i będzie się bardzo kleić, tak ma być. Starajcie się nie dosypywać więcej mąki, dzieki temu bułki będą bardzo puszyste. (Ciasto raczej ciężko będzie wyrobić ręcznie bo bardzo się klei, możecie ewentualnie dosypać trochę mąki, ale jeśli ciasto wyrabiacie mikserem nie dodawajcie jej więcej)
  • Zebrać ciasto ze ścianek miski za pomocą łyżki, wyłożyć na blat wysypany mąką. Obydwie ręce obtoczyć w mące i delikatnie uformować kulę ciasta. Ciasta nie wygniatamy już, tylko formujemy je w kulkę i obtaczamy lekko w mące. Wkładamy do miski lekko wysypanej mąką, przykrywamy luźno ściereczką kuchenną.
  • Odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmie to ok. 1-1.5 godziny.
  • Ciasto oddzielić od ścianek miski za pomocą łyżki. Położyć na deseczce obsypaną mąką, podzielić na 6 części. Rękami obtoczonymi w mące delikatnie uformować 6 bułeczek (ciasta nie wygniatamy).
  • Bułki przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do drugiego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Bułki powinny zwiększyć swoją objętość.
  • Po tym czasie zagotować wodę w dużym garnku. Do gotowania na parze można użyć parowar, płaską siatkę – ochronę przed pryskaniem lub obwiązać sznurkiem duży kawałek gazy wokół garnka. Woda powinna być minimum 2-3 cm poniżej siatki.
  • Na siatce położyć w odstępach tyle bułek ile się zmieści. Przykryć drugim garnkiem. Gotować na parze, na małym ogniu ok. 10 minut. Jeśli chcecie przekroic bułki na pół, użyjcie wyłącznie noża z ząbkami, bułeczki są bardzo delikatne. W czasie gdy pierwsza porcja bułek się gotuje, wstawcie pozostałe do lodówki, żeby ciasto nie przerosło. Powtórzyć z resztą bułek.
  • Sos jagodowy: Do średniego garnka dodac jagody, ksylitol/cukier, cukier waniliowy. Gotować kilka minut, aż sos się lekko zagęści.
  • Pampuchy podawać z sosem jagodowym i słodką śmietanką. Ja część słodkiej śmietanki wymieniam na jogurt.
  • Smacznego!

Video

uwagi

  • Jesli używacie świeżych drożdży: wkruszyć je do kubka, dodać cukier i zalać ciepłym mlekiem, dokładnie wymieszać. Mleko nie może być ani za zimne, ani za gorące, jak włożycie do niego palec musi być przyjemnie ciepłe. Przykryć i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie na powierzchni mleka powinna pojawić się piana (to znak, że drożdże zaczęły pracować). Wymieszać z pozostałymi składnikami i postępować jak w przepisie.
  • Jak przechowywać pampuchy: włożyć do szczelnie zamkniętych pojemników i do lodówki. Na drugi dzień odgrzać je na parze, krótko, aż będą lekko ciepłe.

Nutrition

Kalorie: 610kcal