Go Back Email Link
+ servings
Drukuj przepis
5 from 2 votes

Makaron z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami

czas przygotowania10 min
czas gotowania20 min
całkowity czas30 min
porcje: 2 porcje
autor: Aleksandra

składniki

makaron:

  • 200 g makaronu świderki fusilli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów lub tyle samo passaty pomidorowej
  • ½ szklanki bulionu warzywnego/drobiowego lub z kostki eko
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie z oliwy z oliwek
  • 14 zielonych oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku

do podania:

  • tarty parmezan
  • natka pietruszki

wykonanie

  • Makaron ugotować al dente (czyli musi być go czuć przy gryzieniu).
  • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek bardzo drobno.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę i masło.
  • Dodać cebulę i zioła włoskie, smażyć ok 6 minut na średnio-małym ogniu, aż będzie przezroczysta. Dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę.
  • Tuńczyk odsączyć z zalewy (mniej więcej), oliwki pokroić na pół lub 3 części.
  • Na patelnię dodać pomidory, bulion, tuńczyk i oliwki. Wymieszać i gotować na średnim ogniu ok. 10 minut.
  • Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną soku z cytryny.
  • Wymieszać z makaronem, podawać posypany tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki (opcjonalnie).
  • Smacznego!

uwagi

  • Makaron świetnie się odgrzewa, więc możecie spokojnie zrobić z podwójnej porcji i mieć gotowy obiad na drugi dzień.
  • Ilość kalorii = 1 porcja (½ przepisu).

Nutrition

Kalorie: 708kcal