Przepis na mus czekoladowy z samych zdrowych składników. Pyszny w smaku deser bez wyrzutów sumienia. Świetny na śniadanie lub kolację
danie deser, przekąska, śniadanie
kuchnia międzynarodowa
czas przygotowania 10min
całkowity czas 10min
porcje 2porcje
kalorie 448kcal
autor Aleksandra
składniki
mus czekoladowy:
2bananykoniecznie dojrzałe
1awokadodojrzałe
4łyżki kakaoniesłodzonego
2łyżki syropu klonowego
szczypta soli
1łyżeczka ekstraktu z wanilliopcjonalnie, nie aromatu
1łyżka musu migdałowegoopcjonalnie, lub uprażone i zmielone na pastę orzechy
do podania:
świeże owoce
pokrojone orzechy lub wiórki kokosowe
śmietanka kokosowaopcjonalnie
wykonanie
Zmielić wszystkie składniki na idealnie gładki mus. Ja użyłam blendera kielichowego. Trzeba długo i dokładnie miksować, wtedy mus będzie miał idealnie gładką konsystencję i był puszysty.
Podawać w pucharkach ze świeżymi owocami, pokrojonymi na małe kawałki orzechami (np. migdały, laskowe, pekan) lub wiórkami kokosowymi, ewentualnie ubitą śmietanką kokosową.
uwagi
Banany i awokado muszą być koniecznie dojrzałe. Jeśli macie bardzo słodkie banany to może trzeba będzie dodać tylko 1 łyżkę syropu klonowego, próbujcie.
Dodatek ekstraktu z wanilli i musu migdałego jest opcjonalny, ale bardzo poprawia smak deseru.
Deser może spokojnie leżeć w lodówce kilka godzin albo cały dzień. Smakuje dobrze w temp. pokojowej, jak i na zimno. Jak chwilę poleży to jest nawet smaczniejszy.
Liczba porcji: w zależności jakiej wielkości macie szklanki / pucharki. Ilość musu, która wychodzi z przepisu zmieściła mi się w 3 szklaneczkach, jak na zdjęciach. Jako przekąska na śniadanie / kolację podałabym jednak taką ilość dla 2 osób.