Go Back Email Link
+ servings
Drukuj
No ratings yet

Zdrowy mus czekoladowy

Przepis na mus czekoladowy z samych zdrowych składników. Pyszny w smaku deser bez wyrzutów sumienia. Świetny na śniadanie lub kolację
danie deser, przekąska, śniadanie
kuchnia międzynarodowa
Keyword awokado, banany, kakao, mus migdałowy
czas przygotowania 10 min
całkowity czas 10 min
porcje 2 porcje
kalorie 448kcal
autor Aleksandra

składniki

mus czekoladowy:

  • 2 banany koniecznie dojrzałe
  • 1 awokado dojrzałe
  • 4 łyżki kakao niesłodzonego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli opcjonalnie, nie aromatu
  • 1 łyżka musu migdałowego opcjonalnie, lub uprażone i zmielone na pastę orzechy

do podania:

  • świeże owoce
  • pokrojone orzechy lub wiórki kokosowe
  • śmietanka kokosowa opcjonalnie

wykonanie

  • Zmielić wszystkie składniki na idealnie gładki mus. Ja użyłam blendera kielichowego. Trzeba długo i dokładnie miksować, wtedy mus będzie miał idealnie gładką konsystencję i był puszysty.
  • Podawać w pucharkach ze świeżymi owocami, pokrojonymi na małe kawałki orzechami (np. migdały, laskowe, pekan) lub wiórkami kokosowymi, ewentualnie ubitą śmietanką kokosową.

uwagi

  • Banany i awokado muszą być koniecznie dojrzałe. Jeśli macie bardzo słodkie banany to może trzeba będzie dodać tylko 1 łyżkę syropu klonowego, próbujcie.
  • Dodatek ekstraktu z wanilli i musu migdałego jest opcjonalny, ale bardzo poprawia smak deseru.
  • Deser może spokojnie leżeć w lodówce kilka godzin albo cały dzień. Smakuje dobrze w temp. pokojowej, jak i na zimno. Jak chwilę poleży to jest nawet smaczniejszy.
  • Liczba porcji: w zależności jakiej wielkości macie szklanki / pucharki. Ilość musu, która wychodzi z przepisu zmieściła mi się w 3 szklaneczkach, jak na zdjęciach. Jako przekąska na śniadanie / kolację podałabym jednak taką ilość dla 2 osób.
  • Liczba kalorii = 1 porcja = ½ przepisu.

Nutrition

Kalorie: 448kcal