Go Back Email Link
+ servings
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Truskawki w czekoladzie – słodki deser w 10 minut

czas przygotowania10 min
chłodzenie truskawek w lodówce15 min
całkowity czas10 min
porcje: 2 porcje (po 7 truskawek)
autor: Aleksandra

składniki

truskawki:

  • 14 truskawek
  • 50 g gorzkiej czekolady lub mlecznej albo białej
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego np. kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego nie aromatu, opcjonalnie

do dekoracji (opcjonalnie):

  • biała lub mleczna czekolada, wiórki kokosowe, posiekane oczechy, liofilizowane truskawki, kolorowa posypka

wykonanie

  • Truskawki umyć i dokładnie osuszyć ręcznikami papierowymi (inaczej czekolada może się truskawek nie trzymać). Szypułek nie odrywamy!
  • Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej: W średnim garnku zagotować wodę, gdy będzie się gotować zdjąć garnek z ognia i położyć na nim szklaną lub metalową miskę. Woda nie może dotykać miski. Do miski dodać czekoladę, olej i ekstrakt z wanilli (jeśli nie macie, można pominąć). Mieszać, aż czekolada się rozpuści.
  • Trzymając truskawki za szypułki, zanurzać w płynnej czekoladzie. Gdy czekolady już jest mało można sobie pomagać łyżeczką. Trzymać truskawkę w górze, tak, żeby jak najwięcej czekolady spłynęło z powrotem do miski.
  • Truskawki odkładać na tacę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Dekorujemy truskawki: można je obsypać dowolnymi dodatkami, póki czekolada jest jeszcze niezastygnięta. Jeśli chcecie je ozdobić innym rodzajem czekolady to ta pierwsza warstwa czekolady nie może być płynna, najpierw musi zastygnąć w lodówce.
  • Odstawić do czasu, aż czekolada zastygnie. Żeby to przyspieszyć można włożyć tacę z truskawkami do lodówki na ok. 15 min. Podawać najlepiej w temperaturze pokojowej.

uwagi

  • Truskawki można przechować w lodówce przez kilka godzin, jednak im dłużej tam są, tym czekolada robi się bardziej matowa. Jeśli zamierzacie je trzymać przez kilka godzin w lodówce, po tym jak czekolada zastygnie przełóżcie je do szczelnie zamkniętych pojemników.
  • Przed podaniem warto zostawić truskawki na blacie, żeby ociepliły się to temperatury pokojowej, zupełnie zimne, prosto z lodówki, nie smakują zbyt dobrze. Wkładamy je do lodówki tylko po to, żeby czekolada szybciej zastygła.
  • Na zdjęciu truskawki są posypane kawałkami liofilizowanych truskawek, zmiksowałam je w małym pojemniku blendera w nożykiem w kształcie litery S. Można je również zetrzeć na tarce, ale nie polecam bardzo drobno (np. na tarce microplane), zbrylają się za bardzo i nie można ich posypać. Polecam bardzo je użyć, jeśli tylko możecie je znaleźć, bo wtedy deser smakuje podwójnie truskawkowo!
  • Truskawki w czekoladzie w formie lizaków – nabijcie je na patyczki do szaszłyków, w tej formie są najbardziej uwielbiane przez dzieci.
  • Liczba kalorii = 1 porcja (7 truskawek).

Nutrition

Kalorie: 194kcal