Go Back Email Link
+ servings
Fondat czekoladowy - ciasto czekoladowe z płynnym środkiem - chocolate lava cake
Drukuj
5 from 2 votes

Fondant czekoladowy czyli ciasto czekoladowe z płynnym środkiem

Ciasto czekoladowe z płynną czekoladą w środku. Błyskawiczne do przygotowania. Idealne na specjalną okazję lub napad czekoladowego głodu.
danie deser
kuchnia amerykańska, francuska, międzynarodowa
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 10 min
całkowity czas 20 min
porcje 2 porcje
kalorie 586kcal
autor Aleksandra

składniki

fondant:

  • 80 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 50 g masła
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki jasnego brązowego cukru lub trzcinowego albo białego 35g
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanili nie aromatu, lub 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki 10g

do kokilek:

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka kakao

do podania:

  • bita śmietana: ¼ szklanki śmietany 30-36% + 1 łyżka cukru
  • truskawki maliny, jagody lub inne ulubione owoce

wykonanie

  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni / gaz 8, opcja góra-dół.
  • Przygotować 2 małe kokilki (moje mają średnicę 7.5 cm, mierzona po dnie), dokładnie natrzeć je masłem i oprószyć wszystkie ścianki kakao (ważne).
  • W małym garnuszku roztopić masło, jak będzie bardzo gorące to zdjąć garnek z ognia, dodać do niego połamaną na małe kawałeczki czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi (gdyby masło się zagotowało to trzeba odczekać minutę, aż lekko ostygnie i wtedy dodać czekoladę). Odstawić.
  • W średniej misce zmiksować jajko z cukrem, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli, miksować ok. 1-2 minuty, aż masa będzie jasna i puszysta (ale nie miksować długo i dokładnie jak w przypadku ciasta ucieranego, lekkie napuszenie wystarczy).
  • Do masy jajecznej dodać roztopioną czekoladę, krótko wymieszać trzepaczką do połączenia składników.
  • Dodać przesianą przez sitko mąkę i bardzo krótko wymieszać.
  • Ciasto przelać do kokilek (napełniać je do ok. ¾ wysokości, ciastka lekko urosną), lekko nimi poruszać, wstawić do piekrnika i piec ok. 11 minut.
  • Wyjąć z piekarnika, odstawić na minutę, małym nożykiem oddzielić ciastko od naczynia (ważne).
  • Kokilkę przykryć talerzykiem i sprawnym ruchem przewrócić do góry nogami. Teraz delikatnie podnosimy kokilkę, najlepiej przez zwilżoną wodą ściereczką (uwaga kokilki są gorące).
  • Podawać ciepłe, najlepiej z bitą śmietaną i dowolnymi owocami.
  • Bita śmietana: zimną śmietanę ubijać z cukrem mikserem kilka minut, aż będzie sztywna (najlepiej żeby miska też była zimna).

uwagi

- Ważny jest czas pieczenia, jedna minuta różnicy zmienia stopień płynności ciastka. Jeśli chcecie bardzo płynne wnętrze pieczcie fondant ok. 9 minut. Im dłuższy czas pieczenia, tym mniej płynnej lawy. Dla nas idealny czas pieczenia to 11 minut, środek jest średnio płynny.
- Kokilki muszą być dokładnie natłuszczone i wysypane kakao, inaczej deser może się do nich przykleić i zostać w naczyniu (wtedy można go po prostu zjeść łyżeczką).
- Do masy można dodać dodatkowe żółtko, jeśli macie.
- Zamiast ekstraktu z wanilli (lub dodatkowo) można dodać łyżeczkę skórki startej z pomarańczy.
- Liczba kalorii = 1 porcja (1 ciastko czekoladowe plus bita śmietana).

Nutrition

Kalorie: 586kcal