Do pojemnika blendera dodać wszystkie składniki oprócz oliwy, zmiksować na pastę.
Oliwę wmieszać w sos ręcznie, np. za pomocą trzepaczki, aż powstanie gęsta emulsja (oliwę można również dodać z pozostałymi składnikami do blendera, ale pesto wyjdzie wtedy lekko gorzkie). Ewentualnie doprawić do smaku solą.
Przygotowanie za pomocą moździerza:
Liście bazylii umyć w zimnej wodzie i osuszyć.
W moździerzu utrzeć czosnek z solą na pastę, następnie dodać orzeszki, utrzeć całość na pastę.
Dodać liście bazylii i skórkę z cytryny (jeśli używacie), ucierać, aż pozostaną tylko małe kawałki liści.
Dodać ser starty na drobych oczkach tarki, ucierać.
Na koniec dodajemy oliwę i ucieramy, aż powstanie gęsta emulsja, ewentualnie można dodać więcej soli.
Smacznego!
uwagi
Jak przechowywać pesto: pesto włożone do szczelnego słoika, pokryte warstwą oliwy z wierzchu, można przechowywać w lodówce nawet około tygodnia.