Go Back Email Link
+ servings
basil pesto
Drukuj przepis
No ratings yet

Jak zrobić zielone pesto? Przepis na pesto bazyliowe – Pesto alla Genovese

czas przygotowania10 min
całkowity czas10 min
porcje: 2 porcje (2/3 szklanki)
autor: Aleksandra

składniki

  • 45 g liści bazylii 2 małe doniczki lub 1 bardzo duża
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin lub więcej
  • 45 g parmezanu lub 20g parmezanu i 20g pecorino
  • 1 bardzo mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka orzeszków pinii lub migdałów bez skórki
  • duża szczypta soli
  • duża szczypta skórki z cytryny opcjonalnie

wykonanie

Przygotowanie w blenderze:

  • Liście bazylii umyć w zimnej wodzie i osuszyć.
  • Do pojemnika blendera dodać wszystkie składniki oprócz oliwy, zmiksować na pastę.
  • Oliwę wmieszać w sos ręcznie, np. za pomocą trzepaczki, aż powstanie gęsta emulsja (oliwę można również dodać z pozostałymi składnikami do blendera, ale pesto wyjdzie wtedy lekko gorzkie). Ewentualnie doprawić do smaku solą.

Przygotowanie za pomocą moździerza:

  • Liście bazylii umyć w zimnej wodzie i osuszyć.
  • W moździerzu utrzeć czosnek z solą na pastę, następnie dodać orzeszki, utrzeć całość na pastę.
  • Dodać liście bazylii i skórkę z cytryny (jeśli używacie), ucierać, aż pozostaną tylko małe kawałki liści.
  • Dodać ser starty na drobych oczkach tarki, ucierać.
  • Na koniec dodajemy oliwę i ucieramy, aż powstanie gęsta emulsja, ewentualnie można dodać więcej soli.
  • Smacznego!

uwagi

Jak przechowywać pesto: pesto włożone do szczelnego słoika, pokryte warstwą oliwy z wierzchu, można przechowywać w lodówce nawet około tygodnia.

Nutrition

Kalorie: 560kcal