Go Back Email Link
+ servings
Drukuj
No ratings yet

Pierogi z ziemniakami i żółtym serem - pierogi ruskie po amerykańsku

Przepis na pierogi ruskie z żółtym serem, ziemniakami i rozmarynem.
danie dodatek do obiadu
kuchnia polska
czas przygotowania 1 godz 20 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 1 godz 40 min
porcje 4 porcje (ok. 50 pierogów)
kalorie 2753kcal

składniki

ciasto:

  • ½ przepisu na ciasto pierogowe czyli 250g mąki, ½ łyżeczki soli, 20g masła, 140g wody

nadzienie:

  • 1 kg ziemniaków najlepiej typ C czyli mączyste, ziemniaki na puree, waga po ugotowaniu 800g
  • 200 g żółtego sera ementaler, cheddar lub inny
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 gałązka rozmarynu opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku

do podania:

  • masło rozmarynowe opcjonalnie, 2 łyżki masła + gałązka rozmarynu

wykonanie

  • Ziemniaki ugotować do miękkości. Jeszcze ciepłe utrzeć na puree, zostawić do ostudzenia.
  • Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę i igły rozmarynu drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i na średnim ogniu podsmażać cebulę (i rozmaryn) razem ze szczyptą soli, aż będzie miękka (ale uważać żeby jej nie zabrązowić ani nie spalić). Zostawić do ostudzenia.
  • Wymieszać wszystkie składniki na farsz (puree z ziemniaków, podsmażoną cebulkę z rozmarynem, tarty ser), doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Ciasto cienko rozwałkować (ale nie za cienko), na grubość ok. 2 mm. Nakładać łyżeczką nadzienie i zlepiać.
  • Pierogi gotować w dużej ilości osolonej wody, po ok. 10 sztuk naraz, 2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.
  • Wyłowić łyżką cedzakową, dobrze odsączyć z wody, przekładać na talerz. Podawać najlepiej polane roztopionym masłem. Można również gałązkę rozmarynu podsmażyć na maśle i takim aromatycznym masłem polać pierogi.
  • Smacznego!

uwagi

  • Jeśli nie podajemy ugotowanych pierogów od razu, należy je dokładnie obtoczyć w roztopionym maśle. Na drugi dzień można obsmażać na złoto.
  • Mrożenie: Ułożyć pierogi (surowe lub ugotowane) w odstępach na talerzach porządnie obsypanych mąką. Włożyć do zamrażarki, po zamrożeniu przełożyć do pojemników. Gotujemy tak jak świeże pierogi, ale po mniej sztuk naraz (np. po 8 sztuk), surowe pierogi 2 min od wypłynięcia, ugotowane tylko do momentu aż wypłyną na powierzchnię wody.

Nutrition

Kalorie: 2753kcal