Ziemniaki ugotować do miękkości. Jeszcze ciepłe utrzeć na puree, zostawić do ostudzenia.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę i igły rozmarynu drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i na średnim ogniu podsmażać cebulę (i rozmaryn) razem ze szczyptą soli, aż będzie miękka (ale uważać żeby jej nie zabrązowić ani nie spalić). Zostawić do ostudzenia.
Wymieszać wszystkie składniki na farsz (puree z ziemniaków, podsmażoną cebulkę z rozmarynem, tarty ser), doprawić solą i pieprzem do smaku.
Ciasto cienko rozwałkować (ale nie za cienko), na grubość ok. 2 mm. Nakładać łyżeczką nadzienie i zlepiać.
Pierogi gotować w dużej ilości osolonej wody, po ok. 10 sztuk naraz, 2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.
Wyłowić łyżką cedzakową, dobrze odsączyć z wody, przekładać na talerz. Podawać najlepiej polane roztopionym masłem. Można również gałązkę rozmarynu podsmażyć na maśle i takim aromatycznym masłem polać pierogi.
Smacznego!