Go Back Email Link
+ servings
quesadillas
Drukuj przepis
5 from 3 votes

Quesadilla – tortille z kurczakiem, serem i warzywami

czas przygotowania20 min
czas gotowania15 min
całkowity czas35 min
porcje: 2 duże porcje

składniki

kurczak:

  • 2 małe piersi z kurczaka 300g lub 1 duża
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia

pozostałe składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 200 g pieczarek najlepsze są brunatne
  • 2 czubate łyżki kukurydzy z puszki 60g
  • 200 g żółtego sera cheddar, emmentaler lub inny żółty ser, który się topi
  • 4 duże tortille

sos:

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 %
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Kurczaka pokroić w małą kostkę. W małej miseczce wymieszać przyprawy i natrzeć nimi kurczaka.
  • Na dużej patelni rozgrzać na największym ogniu łyżkę oleju, dodać kurczaka i smażyć przez 3 min nie przewracając (ma się zabrązowić), potem przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze kilka minut, aż będzie scięty. Przełożyć na talerz.
  • W czasie jak kurczak się smaży, pokroić pieczarki na ½ cm półplasterki, a paprykę w drobną kostkę. Dodać na patelnię, rozłożyć równą warstwą. Smażyć bez przewracania 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem, smażyć, mieszając od czasu do czasu jeszcze 5 minut, aż pieczarki i papryka będą zabrązowione i miękkie. Przełożyć na talerz.
  • Kurczaka, pieczarki i paprykę lekko ostudzić, dodać kukurydzę, wymieszać ze startym na grubych oczkach tarki serem. Doprawić solą i pieprzem.
  • Nadzienie podzielić na 4 części i rozłożyć na połowie każdej tortilli. Nadzienie lekko ugnieść, żeby było bardziej zbite.
  • Tortille złożyć na pół i smażyć po dwie na patelni rozgrzanej na średnim ogniu, z dwóch stron, na małej ilości tłuszczu. Tortille mają być zabrązowione z dwóch stron, a ser stopiony.
  • Tortille przełożyć na talerz. Jeszcze ciepłe lekko posolić i pokroić na dwie lub cztery części.
  • Składniki sosu wymieszać i podawać z quesadillą.
  • Smacznego!

uwagi

- Nadzienie do tortilli możecie przygotować np. dzień wcześniej i przed samym podaniem tylko podgrzewać w tortillach na patelni.
- Gotowe quesadillas smakują również dobrze zimne, ale nie mogą za długo leżeć bo tortille zrobią się miękkie, a nie chrupiące. Ewentualnie można je odgrzać, ale najlepiej smakują świeżo po zrobieniu.

Nutrition

Kalorie: 2251kcal