Go Back Email Link
+ servings
banana oatemal with passion fruit in a white bowl
Drukuj
No ratings yet

Bananowo-kokosowa owsianka z marakują

Słodka od banana i syropu klonowego, lekko kwaśna od marakui i soku z limonki, uzupełniona smakiem kokosa, w postaci oleju kokosowego i wiórków kokosowych.
danie śniadanie
kuchnia międzynarodowa
czas przygotowania 5 min
czas gotowania 3 min
całkowity czas 8 min
porcje 2 porcje
kalorie 589kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 100 g drobnych płatków owsianych 1 szklanka, mogą też być normalne płatki
  • 400 ml mleka krowiego / roślinnego 1 i 2/3 szklanki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • mała szczypta soli
  • 2 banany rozgniecione widelcem
  • 2 małe marakuje miąższ wybrany łyżeczką
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżeczki soku z limonki lub z cytryny
  • do posypania: wiórki kokosowe

wykonanie

  • W średnim garnku zagotować płatki owsiane z mlekiem, kurkumą i solą. Gotować około 3 minut, aż płatki będą miękkie (użyłam tradycyjnych płatków ale drobnych, które gotują się szybko, zwykłe duże płatki trzeba gotować dłużej, ok. 8-10 minut i w razie potrzeby dodać więcej płynu).
  • Garnek zdjąć z ognia, dodać pozostałe składniki (rozgniecione widelcem 2 banany, miąższ marakui, olej kokosowy, syrop klonowy i sok z limonki), wymieszać.
  • Podawać ciepłe, można posypać wiórkami kokosowymi.

uwagi

  • Kalorie = 1 porcja (1/2 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 589kcal