Go Back Email Link
+ servings
Drukuj przepis
No ratings yet

Wieniec drożdżowy z orzechami i czekoladą

czas przygotowania45 min
czas gotowania35 min
wyrastanie ciasta2 godz 30 min
całkowity czas1 godz 20 min
porcje: 12 porcji

składniki

ciasto drożdżowe:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g ciepłego mleka
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 2 duże żółtka lub 1 całe mniejsze jajko, w temperaturze pokojowej
  • 90 g cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego 8g / 1 łyżka
  • 100 g bardzo miękkiego masła

nadzienie:

  • 100 g mielonych migdałów
  • 200 g mielonych orzechów włoskich
  • 80 g brązowego cukru
  • 80 g miodu
  • 100 g masła roztopionego i ciepłego
  • 1 duże jabłko obrane ze skórki i starte na tarce
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka starta z 2 dużych pomarańczy najlepiej ekologicznych
  • duża szczypta soli
  • 100 g mlecznej czekolady

do posmarowania:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • cukier perlisty opcjonalnie do posypania

wykonanie

  • Przygotować ciasto drożdżowe: drożdże pokruszyć do szklanki, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać (temperatura ok. 38 stopni, jak wkładacie palec to ma być wyraźnie i przyjemnie ciepłe, ale nie może być za gorące bo zabije drożdże ani za zimne bo nie zaczną pracować). Odstawić na 10 minut. Po tym czasie wymieszać łyżką mąkę z solą, a potem dodać wszystkie pozostałe składniki na ciasto razem z drożdżami. Wyrobić gładkie ciasto, powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Używając robota planetarnego z końcówką w kształcie haka powinno to zająć ok. 5 minut, jeśli wyrabiacie ręcznie na pewno będzie dłużej.
  • Pierwsze wyrastanie: Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Zajmie to ok. 1.5-2h.
  • Przygotować nadzienie. Można użyć gotowych zmielonych orzechów lub lepiej: użyć orzechów w całości, podprażyć je na suchej patelni, aż będą ładnie pachnieć i się zabrązowią, a potem drobno zmielić (robię to w małym pojemniku blendera ręcznego z nożykiem w kształcie litery S). Wymieszać wszystkie składniki nadzienia (czekolada powinna się rozpuścić w połączeniu z ciepłym masłem).
  • Formujemy wieniec: Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 35x45cm (ważne, żeby to był prostokąt, może być dłuższy, a nie kwadrat). Dobrze podsypywać mąką ciasto od spodu, żeby nie przywarło (świetnie do wałkowania nadaje się silikonowa mata, jak na zdjęciach, nie trzeba nic podsypywac mąką). Rozsmarować nadzienie na cieście. Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku (ma powstać długi wałek). Wałek przeciąć pionowo na pół, dwie części ciasta owinąć wokół siebie, następnie uformować wieniec. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wieniec powinien być jak największy, żeby ciasto z tak dużą ilością nadzienia dobrze się w środku upiekło, możecie go spokojnie jeszcze rozciągać na papierze do pieczenia (ja go jeszcze odrobinę więcej rozciągnęłam, niż jak pokazane na zdjęciu). 
  • Drugie wyrastanie: Odstawić do drugiego wyrośnięcia na 30 minut (ciasto teraz tylko lekko zwiększy swoją objętość). W miseczce rozbełtać jajko z łyżką mleka, pędzelkiem posmarować wieniec. Opcjonalnie można posypać cukrem perlistym.
  • Pieczenie: W międzyczasie nastawić piekarnik do 180 stopni, opcja góra-dół / gaz 4. Piec około 35 minut, po ok. 20-25 minutach sprawdzić czy ciasto nie brązowi się za bardzo, jeśli tak to przykryjcie je luźno aluminiową folią.
  • Po upieczeniu przełożyć na kratkę, kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu!
  • Smacznego!

uwagi

- Pracę można sobie również podzielić na dwa dni. Pierwszego dnia zrobić ciasto i nadzienie. Ciasto powinno wyrastać ok. godzinę w ciepłym miejscu, potem włóżcie je do lodówki. Na drugi dzień wyjąć ciasto, zostawić na 30 minut w ciepłym miejscu, potem rozwałkować i postępować dalej jak w przepisie. Ciasto drożdżowe, które wyrasta dłużej jest o wiele smaczniejsze.
- Ciasto można również zamrozić. Zamrażamy surowe ciasto. Gotowe ciasto drożdżowe powinno przejść pierwsze wyrastanie (czyli zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość), następnie zawijamy w folię plastikową i wkładamy do zamrażarki. Nadzienie również wkładamy do pojemnika lub plastikowej torebki i osobno zamrażamy. Gdy chcemy piec ciasto: wieczór wcześniej wyjmujemy ciasto i nadzienie z zamrażarki i wstawiamy do lodówki, żeby przez noc się rozmroziło. Rano wyciągamy ciasto i nadzienie na blat, a ok. pół godziny, żeby się ociepliły. Ciasto wałkujemy i smarujemy nadzieniem, postępujemy dalej jak w przepisie.

Nutrition

Kalorie: 6778kcal