Go Back Email Link
+ servings
omlet bananowo owsiany
Drukuj przepis
5 from 4 votes

Puszysty omlet bananowo-owsiany

czas przygotowania4 min
czas gotowania4 min
całkowity czas8 min
porcje: 1 porcja

składniki

omlet:

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 średni banan
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilli opcjonalnie
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia

do podania:

  • syrop klonowy lub miód
  • gruszki borówki lub inne owoce
  • serek wiejski lub twaróg opcjonalnie
  • wiórki kokosowe do posypania

wykonanie

  • W małym pojemniku blendera ręcznego z nożykiem w kształcie litery S zmiksować płatki owsiane. (nie musi być bardzo drobno, jak na mąkę, mają być po prostu rozdrobnione).
  • Dodać banana pokrojonego na kawałki, jajka, sól i ewentualnie ekstrakt z wanilli.
  • Zmiksować, aż masa będzie wymieszana i puszysta.
  • Na patelni z nieprzywieralną powłoką (moja ma 23 cm średnicy) rozgrzać olej na średnio-małym ogniu. Gdy patelnia będzie nagrzana wlać przygotowaną masę. (omlet można również usmażyć beztłuszczowo, ale ja lubię smak jaki daje olej kokosowy, dodatkowo omlet ma wtedy lekko chrupiące brzegi i łatwiej się go przewraca).
  • Smażyć na małym ogniu kilka minut (można patelnię przykryć pokrywką, żeby omlet się szybciej ściął), jeśli brzegi omletu są już ścięte i złociste to można go przewrócić. Najlepiej zrobić to dwoma łopatkami. Smażyć na drugiej stronię krótko, około 30 sekund. Omlet można też usmażyć w postaci małych placuszków (szczególnie polecane dla dzieci).
  • Przełożyć na talerz, nałożyć owoce na omlet i od razu jeszcze ciepły złożyć na pół (jak lekko wystygnie to się złamie).
  • Podawać polany syropem klonowym, z ulubionymi owocami i ewentualnie twarogiem / serkiem wiejskim i wiórkami kokosowymi.
  • Smacznego!

Video

Nutrition

Kalorie: 322kcal