Go Back Email Link
+ servings
avocado egg salad in a white bowls, limes and coriander in the background
Drukuj przepis
No ratings yet

Pasta z awokado i jajek

czas przygotowania10 min
czas gotowania5 min
całkowity czas15 min
porcje: 2 porcje
autor: Aleksandra

składniki

  • 2 awokado dojrzałe
  • 4 duże jajka
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry lub lepiej, jeśli macie, świeżo zmielone ziarna kolendry, są bardziej aromatyczne
  • 1 łyżka soku z limonki lub więcej
  • 1 ząbek czosnku drobno pokrojony
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Ugotować jajka na pół miękko-pół twardo, czyli: jajka włożyć do średniego garnka, zalać gotującą się wodą i gotować 5 minut na średnim ogniu (od momentu aż woda zacznie znowu bulgotać). Po ugotowaniu od razu włożyć do bardzo zimnej wody, obrać, pokroić w kostkę.
  • Awokado przekroić wzdłuż na pół, każdą połówkę przekręcić w przeciwną stronę, aż awokado podzieli się na 2 części,u sunąć pestkę, łyżką wyjąć miąższ i pokroić w kostkę, wymieszać z sokiem z limonki i drobno pokrojonym ząbkiem czosnku.
  • Wymieszać wszystkie składniki, doprawić mieloną kolendrą, solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z limonki, jeśli nie jest wystarczająco kwaśne.
  • Podawać na pieczywie.
  • Smacznego!

uwagi

  • Liczba kalorii = cały przepis.
  • Świetnie pasowałby tutaj również wędzony łosoś.
  • Jeśli Wasz jajka nie mają półpłynnych żóltek i awokado nie jest bardzo dojrzałe, można dodać łyżkę majonezu do pasty. Półpłynne żółtka i dojrzałe, miękkie awokado są tych co 'skleja' tą pastę!
  • Pastę należy raczej szybko zjeść, bo po pewnym czasie awokado ciemnieje.
  • Jeśli podajecie ją gościom, warto wybrać kilka żółtek przed zmieszaniem ich z awokado i po zmieszaniu pasty ułożyć je na wierzchu (jak na zdjęciach). Mimo pięknego koloru żółtek, po zmieszaniu jajek z awokado pasta ma raczej zielony kolor. Jest niemniej bardzo bardzo pyszna!
  • Zamiast soku z limonki można użyć sok z cytryny, ale pasta traci trochę na smaku. Wyjątkowo kwaśny sok z limonki super równoważy tłustość awokado.
 
 

Nutrition

Kalorie: 1116kcal