Go Back Email Link
+ servings
Drukuj przepis
No ratings yet

Burgery z grillowanym serem halloumi, ananasem i awokado

czas przygotowania20 min
czas gotowania19 min
całkowity czas39 min
porcje: 2 porcje

składniki

burgery:

  • 4 bułki do hamburgerów najlepiej miękkie bułki typu brioche
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 250 g sera halloumi lub innego sera nadającego się do grillowania
  • ½ średniego świeżego ananasa 4 grube plastry
  • 4 małe liście sałaty
  • 2 awokado
  • sok z 1 limonki
  • odrobina płatków chilli lub do smaku
  • sól i pieprz do smaku

sos z kolendrą i limonką:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12%
  • 10 g liści świeżej kolendry mała garść
  • sok z ¼ limonki
  • sól do smaku

wykonanie

  • Zmiksować składniki na sos, doprawić solą do smaku.
  • Na patelni grillowej (lub zwykłej patelni) rozgrzać łyżkę oleju do smażenia na średnim ogniu.
  • Ser pokroić na plastry ok. ¾ cm i grillować kilka minut na średnim ogniu z dwóch stron, aż pojawią się na nim brązowe paski i będzie miękki. Przełożyć na talerz.
  • Ananasa obrać ze skórki, pokroić na 1 cm plastry, wykroić twardy rdzeń. Grillować kilka minut na patelni z dwóch stron, aż pokryje się brązowymi paskami i zmięknie. Przełożyć na talerz.
  • Podsmażyć krótko (ok. 30 sekund) przecięte na pół bułki, aż pojawią się na nich brązowe paski. Przełożyć na talerz.
  • Przygotować awokado: obrać ze skórki, usunąć pestkę. Rozdrobnić na talerzu widelcem, wymieszać z sokiem z limonki, opcjonalnie płatkami chilli, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Składanie burgera: bułkę posmarować pastą z awokado, na to nałożyć plaster halloumi, plaster ananasa, polać sosem, położyć liść sałaty, przykryć drugą połówką bułki.
  • Smacznego!

Nutrition

Kalorie: 2322kcal