Zmiksować składniki na sos, doprawić solą do smaku.
Na patelni grillowej (lub zwykłej patelni) rozgrzać łyżkę oleju do smażenia na średnim ogniu.
Ser pokroić na plastry ok. ¾ cm i grillować kilka minut na średnim ogniu z dwóch stron, aż pojawią się na nim brązowe paski i będzie miękki. Przełożyć na talerz.
Ananasa obrać ze skórki, pokroić na 1 cm plastry, wykroić twardy rdzeń. Grillować kilka minut na patelni z dwóch stron, aż pokryje się brązowymi paskami i zmięknie. Przełożyć na talerz.
Podsmażyć krótko (ok. 30 sekund) przecięte na pół bułki, aż pojawią się na nich brązowe paski. Przełożyć na talerz.
Przygotować awokado: obrać ze skórki, usunąć pestkę. Rozdrobnić na talerzu widelcem, wymieszać z sokiem z limonki, opcjonalnie płatkami chilli, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Składanie burgera: bułkę posmarować pastą z awokado, na to nałożyć plaster halloumi, plaster ananasa, polać sosem, położyć liść sałaty, przykryć drugą połówką bułki.
Smacznego!