Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Nagrzać piekarnik do 180 °C / gaz 4, opcja góra-dół.
Do dużej miski dodać wszystkie suche składniki, wymieszać (dobrze by było przesiać je przez sitko, ale nie jest to konieczne).
Do drugiej dużej miski dodać wszystkie mokre składniki (bez żurawiny), wymieszać dokładnie trzepaczką.
Dodać mokre składniki do suchych, wymieszać krótko trzepaczką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej, masa może mieć malutkie grudki.
Masę rozdzielić równo do 10 papilotek na muffinki, najłatwiej jest ją nakładać łyżką do lodów. Do każdej muffinki dodać po 4 sztuki żurawiny, zanurzyć je w cieście.
Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut, aż wbity drewniany patyczek wyjdzie suchy. Czas pieczenia może się nieznacznie różnić, w zależności od piekarnika.
Po upieczeniu przełożyć na kratkę na 10-15 minut, dopiero po tym czasie wyciągać muffinki z papilotek.