Go Back Email Link
+ servings
Ricotta meatballs in spicy tomato sauce Klopsiki z mięsem i ricottą w sosie pomidorowym
Drukuj przepis
5 from 2 votes

Klopsiki z mięsem i ricottą w sosie pomidorowym

czas przygotowania1 godz
czas gotowania30 min
całkowity czas1 godz 30 min
porcje: 4 porcje

składniki

klopsiki:

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 bułka kajzerka
  • ½ szklanki tartego parmezanu 35g
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g ricotty
  • 1 duże jajko
  • ½ łyżeczki suszonego kopru włoskiego utłuczone w moździeżu lub zmielone, można kupić np. w aptece
  • 1 łyżeczka susznego oregano
  • sól i pieprz do smaku, dałam 1.5 łyżeczki soli i 0.5 łyżeczki pieprzu
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowe
  • 1 łyżka bułki tartej opcjonalnie (czytaj poniżej)

dodatkowo:

  • 1-2 łyżki oleju do smarowania rąk podczas formowania klopsików
  • 3 łyżki oleju do smażenia klopsików

sos:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki płatków chilli lub do smaku
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina 4 łyżki
  • 2 puszki pomidorów lub 1 słoik passaty pomidorowej 680 ml
  • szczypta cukru opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

przygotowanie klopsików:

  • Do misy malaksera dodać bułkę pokrojoną na mniejsze kawałki, parmezan, natkę pietruszki i ¼ cebuli (surowej), drobno zmielić (jeśli nie macie malaksera – bułkę, pietruszkę i kawałek cebuli, można drobno pokroić, a parmezan zetrzeć na tarce).
  • Pozostałe ¾ cebuli pokroić w drobną kostkę, czosnek bardzo drobno.
  • 1 łyżkę oleju rozgrzać na bardzo dużej patelni, dodać cebulę i smażyć ok. 5 minut, aż będzie przezroczysta, dodać czosnek, smażyć jeszcze 30 sekund. Zdjąć z patelni i odstawić na chwilę do ostudzenia.
  • Do misy malaksera dodać pozostałe składniki na klopsiki oprócz mięsa i dodatkowej łyżki bułki tartej (czyli ricottę odsączoną z zalewy, jajko, lekko ostudzoną cebulę z czosnkiem, przyprawy: utłuczony w moździeżu koper włoski, oregano, sól i pieprz). Dokładnie zmiksować (lub wymieszać rękami).
  • Dodać mięso, dokładnie wymieszać (masę wyrabiamy krótko, ale ma być dokładnie wymieszana, powinna zacząć się lekko kleić, ale można tego robić za długo bo klopsiki mogą być twardsze).
  • Teraz dodajemy ewentualnie dodatkową bułkę tartą (czy musicie ją dodać czy nie będzie zależeć od tego, jak dużą bułkę zmieliliście wcześniej i czy była ona świeża czy raczej czerstwa). Należy dodać tyle, żeby klopsik trzymał swój kulisty kształt i nie zapadał się na boki.
  • Jeżeli planujecie piec klopsiki to teraz można nagrzać piekarnik do 240 stopni, lub 220 stopni z termoobiegiem / gaz 9, opcja góra-dół.
  • Przygotować sobie miseczkę z olejem do smarowania dłoni. Ręce dobrze obtoczyć w oleju, formować kulki trochę większe niż orzech włoski. Ja nabierałam masę łyżką do lodów, kładłam odmierzoną masę na talerzu (każda kulka po 50g), a potem rękami obtoczonymi w oleju formowałam klopsiki (wyszły mi 23 klopsiki). Kulki rozłożyć na dwóch talerzach. Należy je formować dokładnie, żeby trzymały swój kształt.
  • Teraz trzeba klopsiki zabrązowić (albo smażymy je na patelni albo pieczemy w piekarniku).

Smażenie i duszenie w sosie:

  • Smażenie: Na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulę, rozgrzać 2 łyżki oleju, smażyć klopsiki, na średnim ogniu, aż będą lekko zabrązowione z dwóch stron, po ok. 2-3 minuty na stronę, przełożyć na talerz.
  • Uwagi odnośnie smażenia: należy uważać przy przewracaniu klopsików na drugą stronę, bo są bardzo delikatne! Najlepiej przewracać je łyżką, najpierw podważyć ze wszystkich stron, a potem delikanie odwrócić (odpowiednio zabrązowione powinny dać się łatwo podważyć). Jest to nieco kłopotliwe, ale za to uzyskacie rozpływające się w ustach, pięknie zabrązowione mięso. Klopsiki smażymy w 3 turach, w zależności od wielkości patelni, w sporych odstępach! Nie mogą być za bardzo stłoczone bo będą się dusić, a nie smażyć, ciężko będzie je zabrązowić, dodatkowo ciężko je będzie przewracać. Patelnia powinna być dobrze rozgrzana, ogień średni. Jeśli macie taką dużą patelnię z nieprzywieralną powłoką powinno pójść o wiele łatwiej, ale wciąż trzeba to robić ostrożnie. Można również smażyć na dwóch patelniach jednocześnie, żeby było szybciej.
  • Sos: Zmniejszyć ogień pod patelnią, następnie dodać czosnek, chilli i bazylię, smażyć ok. 1 minutę. Dodać wino i gotować, aż prawie odparuje, następnie dodać passatę pomidową lub zawartość puszek pomidorów, dusić ok. 10 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru (dokładnie zeskrobujcie łopatką zabrązowienia z dna patelni, powstałe po smażeniu mięsa, to dużo smaku, ale: brązowe = dużo smaku, czarne = spalone). Jeśli użyliście pomidorów w kawałkach, a nie passaty pomidorowej to sos trzeba zmiksować blenderem, zanim dodacie do niego klopsiki.
  • Duszenie klopsików: ułożyć je w sosie pomidorowym, mogą być bardzo ciasno ułożone. Patelnię przykryć i dusić ok. 10 minut na małym ogniu, aż mięso nie będą różowe w środku (ale trzeba też uważać, żeby nie dusić ich za długo, bo będą suche!). Czy klopsiki są gotowe można również sprawdzić termometrem do mierzenia temperatury wewnętrznej, powinna ona wynosić 71 stopni. Jeśli nie macie pokrywki, patelnię można również przykryć szczelnie folią aluminiową, ale nie może ona dotykać sosu i klopsików.

LUB

    Pieczenie i duszenie w sosie:

    • Pieczenie: Blaszkę z wyposażenia piekarnika nasmarować lekko olejem, układać na niej klopsiki w małych odstępach. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10-13 minut. Klopsiki powinny się lekko zabrązowić (szczególnie od dołu), ale uważajcie, żeby ich nie piec ich za długo, najlepiej gdyby nie były w środku do końca upieczone.
    • Sos: na patelni na której smażyliście cebulę rozgrzejcie na średnim ogniu łyżeczkę oliwy i łyżeczkę masła. Dodać drobno pokrojony czosnek, chilli i bazylię. Podsmażać minutę, dodać wino, gotować, aż prawie całkowicie odparuje. Dodać pomidory z puszki lub passatę pomidorową. Gotować ok. 5 minut, potem zmiksować blendrem na gładko. Doprawić solą i pieprzem do smaku, ewentualnie dodać szczyptę cukru. Można również zlać z blaszki tłuszcz, zeskrobać łopatką zabrązowienia i dodać je do sosu, dla lepszego smaku.
    • Duszenie: Ułożyć klopsiki w sosie, może być ciasno. Lekko podgrzać je w sosie lub dusić kilka minut, w zależności od tego czy zostały całkowicie upieczone w piekarniku. Klopsiki nie mogą być różowe w środku. Czy są gotowe można również sprawdzić termometrem do mierzenia temperatury wewnętrznej, powinna ona wynosić 71 stopni.

    Całość dania:

    • Klopsiki podawać z sosem oraz makaronem (najlepiej jajecznym, fettucine lub tagliatelle), posypane parmezanem i natką pietruszki.
    • Smacznego!

    Nutrition

    Kalorie: 3196kcal