Go Back Email Link
+ servings
white lasagna
Drukuj przepis
No ratings yet

Lasagne z dynią i grzybami

czas przygotowania1 godz
czas gotowania40 min
całkowity czas1 godz 40 min
porcje: 6 porcji
autor: Aleksandra

składniki

16 płatów lasagne

    borowiki:

    • 20 g suszonych borowików
    • 1 szklanka wrzącej wody 250 ml

    pieczarki:

    • 400 g pieczarek użyłam pieczarek brunatnych
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
    • sól i pieprz do smaku dałam około 1 łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu

    dynia:

    • 1,5 kg dyni waga całej dyni ze skórką i pestkami
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżeczki suszonej szałwi lub świeżej, listki drobno pokroić
    • ½ łyżeczki mielonego cynamonu najlepiej cejlońskiego
    • 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
    • sól i pieprz do smaku dałam około 1 łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu

    biały sos:

    • 40 g masła
    • 1 mała cebulka
    • 40 g mąki
    • 450 ml mleka
    • 250 ml wody z moczenia sie grzybow czyli cała woda z odciśniętych grzybów
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1/3 łyżeczki galki muszkatałowej
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 duże jajka lekko rozbełtane

    dodatkowo:

    • 200 g żółtej mozarelli lub 2 garście tartego parmezanu (ok. 120g)

    wykonanie

    • Suszone borowiki zalać gotującą się wodą. Odstawić.
    • Pieczarki umyć, pokroić w grube plasterki (ok. ½ - ¾ cm), wymieszać z oliwą i przyprawami. Ułożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    • Piekarnik nastawić na 200 °C / gaz 6, grzanie góra i dół (trzeba będzie osobno piec dynię i pieczarki) lub lepiej na 180 °C z termoobiegiem (będzie można piec naraz).
    • Dynię obrać, łyżką wyjąć pestki, pokroić na kostkę około 1.5 cm, wymieszać z oliwą i przyprawami, rozłożyć równomiernie na drugiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (dyni Hokkaido nie trzeba obierać, ewentualnie odciąć skórkę w miejsach gdzie jest nieładna, skórka będzie po upieczeniu miękka).
    • Pieczarki i dynię wstawić do piekarnika (na osobnych blaszkach) i piec ok. 25 minut, aż dynia i grzyby będą miękkie i lekko zabrązowione.
    • Borowiki odcedzić, zachowując wodę w której się moczyły (ważne), drobno pokroić.
    • W czasie jak dynia i pieczarki są w piekarniku przygotować sos.
    • Sos: W średnim garnku rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć ok. 5 minut. Dodać mąkę, wymieszać dokładnie trzepaczką balonową, dodawać stopniowo wodę z moczenia się grzybów z mlekiem, za każdym dodaniem (po ok. 150 ml) dokładnie mieszać trzepaczką, żeby nie było grudek, sos też powinien się lekko zagęścić. Zdjąć z ognia, doprawić cytryną, gałką muszkatałową, solą i pieprzem (dobrze doprawić, bo próbujemy jeszcze przed dodaniem jajek), lekko ochłodzić, dodać roztrzepane jajka i wymieszać. Sos będzie rzadki.
    • Wyjąć z piekarnika pieczarki i dynię. Zmniejszyć temperaturę do 190 °C / gaz 5, grzanie góra i dół, bez termoobiegu. Teraz składamy lasagne.
    • Pieczarki drobno pokroić i wymieszać z borowikami.
    • Na dno naczynia o wymiarach ok. 31x21 cm wlać trochę mniej jak 1/3 sosu. Na nim ułożyć płaty makaronu, następnie ułożyć połowę porcji dyni, przykryć płatami makaronu, ułożyć równą warstwą grzyby, wlać drugą 1/3 sosu, ułożyć płaty makaronu, potem resztę dyni, znowu płaty makaronu i ostatnią 1/3 sosu. Na wierzchu rozłożyć mozarellę startą na tarce o grubych oczkach (żółta mozarella) lub tarty parmezan.
    • Naczynie przykryć kawałkiem folii aluminiowej, piec przez 30 minut, potem odkryć i piec jeszcze 15 minut, aż ser będzie złocisty.
    • Odczekac 10-15 min przed krojeniem na porcje i wyjmowaniem z formy, żeby zapiekanka trochę zastygła (to ważne).
    • Smacznego!

    uwagi

    • Z przepisu wychodzi 6 średnich porcji lub 4 duże.
    • Jak mrozić lasagne: Najlepiej jest ją poporcjować i zawinąć w folię plastikową (lub włożyć do zamykanych pojemników), włożyć do zamrażarki. Rozmrażać można od razu w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Piec aż lasagne będzie rozmrożona i ciepła.
    • Lasagne można również piec bez przykrycia. Ser będzie chrupiący, pyszny, ale trochę ciężko się go kroi (mając już kawałek lasagne na talerzu), bo ser jest chrupiący, a reszta lasagne miękka. To jest już kwestia smaku.
    • Makaron lasagne: Można użyć zwykłych suchych płatów lasagne - można je łamać, tak żeby je dopasować do naczynia. Niektóre płaty łamią się łatwo, niektóre nie. Nawet jak nie będzie to ładnie wyglądać bo upieczeniu będzie ok. Ja zawsze robię lasagne z suchym makaronem i nie gotuję go. Można też użyć świeżego makaronu lasagne. Można również chwilę pogotować makaron, przez 1-2 minuty, potem położyć na desce do krojenia w odstępach, żeby płaty nie skleiły się ze sobą. Jeśli nie chcecie makaronu gotować ani łamać można go namoczyć! Przez ok. 30 minut, aż będzie na tyle miękki, że można go łatwo układać w naczyniu.

    Nutrition

    Kalorie: 532kcal