Jabłka obrać, wyciąć rdzeń używając specjalnej wykrawaczki (jak na zdjęciach) lub ostrego nożyka, pokroić na plastry 5-7 mm, polać sokiem z cytryny.
Do dużej miski dodać jajko, puree z dyni, ekstrakt z wanilli, miód, olej i mleko, wymieszać.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawę do piernika, wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto (ale nie za długo). Ciasto powinno być gęste (gęstsze niż tradycyjne ciasto naleśnikowe), żeby dobrze przylegało do jabłek.
Na patelni, najlepiej z nieprzywieralną powłoką, rozgrzać na średnim ogniu masło klarowane, zanurzać plastry jabłek w cieście naleśnikowym, lekko potrząsnąć, żeby nadmiar ciasta spłynął, kłaść na patelni w odstępach.
Smażyć po ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż placuszki będą złote.
Posypać cukrem pudrem (lekko ochłodzone placki) lub cukrem waniliowym lub cynamonowym (bardzo ciepłe placki).
Smacznego!