Go Back Email Link
+ servings
Jabłka w piernikowym cieście naleśnikowym z dynią Pumpkin pie apple ring pancakes
Drukuj przepis
No ratings yet

Jabłka w piernikowym cieście naleśnikowym z dynią

czas przygotowania10 min
czas gotowania10 min
całkowity czas20 min
porcje: 2 porcje

składniki

ciasto naleśnikowe:

  • 1 duże jajko
  • ½ szklanki puree z dynii 120g
  • 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilli lub 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżka miodu 50g
  • 1 łyżeczka oleju
  • ½ szklanki mleka 125 ml
  • 2/3 szklanki mąki 100g
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2/3 łyżeczki przyprawy do piernika lub mieszanki cynamonu, imbiru i gałki muszkatałowej

jabłka:

  • 2 większe jabłka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny pominąć, jeśli używacie kwaśnych jabłek

dodatkowo:

  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • cukier puder do posypania, lub cukier waniliowy lub cukier puder zmieszany z cynamonem

wykonanie

  • Jabłka obrać, wyciąć rdzeń używając specjalnej wykrawaczki (jak na zdjęciach) lub ostrego nożyka, pokroić na plastry 5-7 mm, polać sokiem z cytryny.
  • Do dużej miski dodać jajko, puree z dyni, ekstrakt z wanilli, miód, olej i mleko, wymieszać.
  • Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawę do piernika, wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto (ale nie za długo). Ciasto powinno być gęste (gęstsze niż tradycyjne ciasto naleśnikowe), żeby dobrze przylegało do jabłek.
  • Na patelni, najlepiej z nieprzywieralną powłoką, rozgrzać na średnim ogniu masło klarowane, zanurzać plastry jabłek w cieście naleśnikowym, lekko potrząsnąć, żeby nadmiar ciasta spłynął, kłaść na patelni w odstępach.
  • Smażyć po ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż placuszki będą złote.
  • Posypać cukrem pudrem (lekko ochłodzone placki) lub cukrem waniliowym lub cynamonowym (bardzo ciepłe placki).
  • Smacznego!

Nutrition

Kalorie: 904kcal