Go Back Email Link
+ servings
coconut oatmeal with syrupy pears in a grey bowl
Drukuj przepis
No ratings yet

Kokosowa owsianka z gruszkami

czas przygotowania15 min
czas gotowania10 min
całkowity czas25 min
porcje: 4 porcje
autor: Aleksandra

składniki

gruszki:

  • 4 średnie gruszki lub 3 duże, 800g, najlepsze będą średniotwarde
  • 2 łyżki ksylitolu / cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 1 goździk
  • ½ gwiazdki anyżu opcjonalnie
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
  • szczypta soli

owsianka:

  • 1 szklanka płatków owsianych ok. 100g, użyłam drobnych płatków/górskich*
  • 1 puszka mleka kokosowego 400 ml
  • ½ szklanki mleka krowiego / roślinnego / wody 125 ml
  • szczypta soli
  • 1.5 łyżki ksylitolu / cukru
  • duża szczypta kardamonu
  • 1 goździk
  • ½ gwiazdki anyżu opcjonalnie
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1.5 lyżeczki soku z cytryny dodajemy na końcu

do posypania:

  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • syrop klonowy

wykonanie

gruszki:

  • Gruszki obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, pokroić na kostkę, włożyć do średniego garnka.
  • Dodać dodatki i przyprawy (ksylitol/cukier, cynamon, kardamon, goździk, anyż, wanilię, sól), wymieszać.
  • Dusić na średnim ogniu ok. 5 minut, aż gruszki będą miękkie oraz utworzy się gęsty, złocisty syrop.

owsianka:

  • Do średniego garnka dodać płatki owsiane oraz pozostałe dodatki i przyprawy, oprócz soku z cytryny (mleko kokosowe, krowie, sól, ksylitol/cukier, kardamon, goździk, anyż, cynamon), wymieszać dokładnie.
  • Gotować na małym ogniu ok. 3 minut (jeśli używacie drobnych płatków) lub ok. 10 minut (jeśli używacie tradycyjnych płatków), aż płatki będą miękkie. Po skończeniu gotowania owsianka może wydawać się za rzadka, ale po zdjęciu z ognia zacznie szybko gęstnieć.
  • Z ugotowanych gruszek z syropem odłożyć na talerzyk 2 czubate łyżki, dobrze rozgnieść widelcem, dodać do owsianki (ten krok jest opcjonalny, ale moim zdaniem bardzo polepsza smak owsianki).
  • Doprawić do smaku sokiem z cytryny (powinien być minimalnie wyczuwalny, ma on za zadanie lekko ożywić smak owsianki).

całość:

  • Owsiankę podawać od razu, wlać do miseczek, na wierzchu rozłożyć gruszki, polać syropem. Można podawać posypane wiórkami kokosowymi i polane syropem klonowym. Przed podaniem wyciągnąć goździki i gwiazki anyżu.
  • Smacznego!

Nutrition

Kalorie: 454kcal