Go Back Email Link
+ servings
ratatouille with poached eggs in a black pan
Drukuj
No ratings yet

Jajka duszone w ratatouille

Mój ulubiony sposóba na ratatouille! Przepis znajdziecie TUTAJ.
danie obiad, śniadanie
kuchnia francuska, fusion
czas przygotowania 5 min
czas gotowania 10 min
całkowity czas 15 min
porcje 2 porcje
kalorie 995kcal

składniki

  • 2 łyżeczki octu balsamicznego dobrej jakości, opcjonalnie
  • 4 łyżeczki masła opcjonalnie
  • 4 duże jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka kromek chleba posmarowanych solonym masłem lub zwykłe masło, posolone
  • natka pietruszki do posypania

wykonanie

  • Na bardzo dużej patelni podgrzać ratatouille (na zdjęciu wersja duszona, jeśli robiliście wersję smażoną, należy warzywa lekko pokroić, żeby były w mniejszych kawałkach), dodać ocet balsamiczny, wymieszać.
  • Zrobić w warzywach łyżką 4 zagłębienia, włożyć w nie po łyżeczce masła, a następnie wbić jajka.
  • Przykryć pokrywką (pokrywka powinna być dobrze dopasowana) i dusić kilka minut, aż białko będzie ścięte, a żółtko płynne (dobrze jest ściągnąć patelnię z ognia gdy białko jest w środku jeszcze minimalnie płynne, zanim danie pojawi się na talerzu powinno się już ściąć).
  • Przekładać na talerze, jajka doprawić solą i pieprzem do smaku, całość podawać z kromkami chleba, posmarowanymi masłem i posypanymi solą, danie można również posypać natką pietruszki.
  • Smacznego!

uwagi

Jeśli nie macie dobrze dopasowanej do patelni pokrywki to lepiej jest to danie zapiec w piekarniku. Postępujemy jak w przepisie i wstawiamy patelnię (lub inne naczynia, które można włożyć do piekarnika) do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 10-15 minut, aż białko będzie ścięte, a żółtko płynne.

Nutrition

Kalorie: 995kcal