Przygotować warzywa: Bakłażan pokroić na plastry o grubości 2 cm, duże plastry przekroić na pół, dobrze posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie osuszyć ręcznikami papierowymi (solenie bakłażanów można pominąć, ale powoduje to, że łatwiej się je smaży i brązowi).
Cukinię pokroić w 1.5 cm plastry, przekrójcie je jeszcze na pół lub na 4, w zależności od ich wielkości.
Paprykę pokroić na 1 cm paski.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek bardzo drobno.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kostkę 1.5 cm.
Smażenie: Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju na najwyższym ogniu.
Usmażyć cukinię, bakłażany i paprykę: smażyć po kolei wszystkie warzywa – układać je na patelni pojedynczą warstwą, tak, żeby nie były stłoczone. Smażyć dolewając oliwy, ok. 2 minuty z jednej strony i minutę z drugiej. Warzywa mają się zabrązowić, ale być wciąż twarde. Usmażone warzywa przekładać do bardzo dużego garnka i smażyć kolejną porcję.
Zmniejszyć ogień pod patelnią, dodać cebulę i przyprawy (jeśli używacie suszonych), smażyć ok. 6 minut, aż będzie przezroczysta, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę.
Dodać pomidory i przyprawy (jeśli używacie świeżych), gotować krótko, mieszając i ścierając łopatką zabrązowienia z dna patelni (brązowe zabarwienia = dużo smaku, czarne = spalone), jak tylko zmieszają się one z sosem przelać zawartość patelni do garnka.
Krótkie duszenie: Do warzyw w garnku dodać ok. ¾ szklanki wody, lekko doprawić solą i pieprzem, zagotować i dusić na małym ogniu ok. 15-20 minut, warzywa mają być miękkie, ale wciąż zachować swój kształt. Doprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.
Smacznego!